Rijk van Nijmegen

Lokaal warmtenet in Nijmeegse wijk van de baan: subsidie nu weg?

Affiche tégen Buurt Energie Systeem
Affiche tégen Buurt Energie Systeem © OG
NIJMEGEN - In de Bomenbuurt van de Nijmeegse wijk Hengstdal komt definitief geen lokaal warmtenet. De bewoners hebben nu ‘vooral behoefte aan rust’, zo blijkt uit onderzoek nadat afgelopen zomer het project spaak liep. Er bleek te veel weerstand onder de bewoners die bang waren dat zij de rekening zouden gaan betalen. De gemeente probeert nu de vijf miljoen euro subsidie van het rijk in een andere wijk te besteden aan een lokaal energiesysteem.
Het Buurt Energie Systeem (BES) zou vijfhonderd woningen in de Bomenbuurt verwarmen door warmtepompen op het nabijgelegen Erica Terpstrabad. De wijk was aangewezen als één van de proeftuinen voor aardgasvrije wijken waarvoor zo’n vijf miljoen rijkssubsidie beschikbaar was.

Plan zorgde voor tegenstellingen in de buurt

Een geweldig plan, zo vond Denis Broeren van de bewonerswerkgroep Pegasus. Want op deze manier zou de subsidie ook eens terechtkomen bij minder rijke mensen, in plaats van bij de rijken die via subsidie op zonnepanelen of elektrische auto’s al genoeg binnen harken. Broeren sprak vorig jaar over ‘klimaatrechtvaardigheid’.
Maar volgens critici zoals Renate Giesbers werd het plan van de gemeente, energiebedrijf Alliander en woningcorporatie Woonwaarts te rooskleurig voorgespiegeld. Volgens haar kon de businesscase met vijf miljoen euro rijkssubsidie niet rondkomen en moest er per huishouden tienduizend euro bij vanuit de woningcorporatie. Geld dat volgens critici beter besteed kon worden aan betere isolatie of zonnepanelen.

Wethouder kijkt naar andere wijk

Wethouder Tobias van Elferen kijkt in welke wijk in Nijmegen de woningen wél aardgasvrij gemaakt kunnen worden met behulp van de rijkssubsidie. Renate Giesbers zegt niet teleurgesteld te zijn dat de rijkssubsidie nu naar een andere wijk dreigt te gaan. Giesbers: “Als het geen goed plan is hebben we er toch niets aan.”
Onlangs nodigde de initiatiefgroep Buurt Warmte Coöperatie zo’n 260 bewoners van koopwoningen rondom het Erica Terpstrabad uit voor informatie over een nieuw Buurt Energie Systeem (BES). Maar het is niet duidelijk of de bedoelde rijkssubsidie vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) hieraan besteed zal worden, zo meldt een gemeentewoordvoerder.

'Subsidie mág helemaal niet naar andere wijk'

Volgens Giesbers mág dat geld niet eens aan een andere wijk besteed worden. Ze laat een app zien van de subsidie-verstrekker waarin staat: ‘Er geldt simpelweg dat de PAW-subsidie besteed moet worden aan hetzelfde project in dezelfde wijk als vermeld in de aanvraag.’
Hoe het kan dat er zoveel weerstand kwam tegen het Buurt Energie Systeem in de Bomenbuurt laat wethouder Van Elferen nog onderzoeken. Volgens hem kán het niet anders dan dat een nieuw aanbod in een andere wijk goed ontvangen zal worden. “Als je een goed aanbod doet, waarmee je goedkoper uit bent dan met gas, vanuit een duurzame bron en de garantie voor een warm huis, wie kan er dan op tegen zijn?”