Stedendriehoek

Mirjan gooide het roer om: steeds meer volwassenen op het mbo

Mirjan laat zich omscholen tot retailspecialist.
Mirjan laat zich omscholen tot retailspecialist. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Wil ik dit werk nog doen tot mijn pensioen? Dat vroeg Mirjan Mulder, medewerker in de kinderopvang, zich af toen ze met een burn-out thuis kwam te zitten. Het antwoord was ‘nee’. De Apeldoornse gooide het roer om. Net als steeds meer volwassenen ging ze terug de schoolbanken in, en volgt nu een mbo-opleiding.
ROC Aventus in Apeldoorn, de school waar Mirjan een tweejarige opleiding volgt, zag het aantal volwassen leerlingen, van 23 jaar en ouder, de laatste jaren met enkele honderden leerlingen stijgen. Het zorgt voor een leuke dynamiek in de school, ziet sectordirecteur Petjo Molenaar.
“Het tegendraadse effect zien we ook: Het aantal studenten dat regulier onderwijs volgt, dus de 16- en 17-jarigen, neemt de afgelopen jaren juist af. Demografisch gezien zijn er nu minder jongeren in onze regio. Ook zien we dat er een grote trek is naar de havo, na de mavo.” Inmiddels is 6 procent van alle studenten op de school ouder dan 40. Dat zijn bijna 700 studenten.

Werkgever betaalt

En het bedrijfsleven zit te springen om personeel uit het middelbaar beroepsonderwijs. Zo werd Mirjan letterlijk door de directeur van Hanos achterna gerend op de parkeerplaats, nadat ze een banenmarkt bezocht bij de horecagroothandel. Haar enthousiasme viel op.
“Er was gelijk een klik”, zegt Mirjan, die een opleiding tot 'Retailspecialist Vers’ kreeg aangeboden. Het werk-leertraject, een samenwerking tussen de Hanos en Aventus, wordt door haar werkgever betaald. “Het zijn volwassen mensen, dus die moeten wat verdienen”, aldus Stephan de Jongste van Hanos.
Ik dacht: Waar ben ik aan begonnen? Zoveel opdrachten
Silvia Dinnissen (53), mbo-student
Als alleenstaande moeder met twee kinderen vond Mirjan het spannend om de stap te zetten. “Doe ik er wel goed aan? Wordt het niet heel pittig? Maar na een paar maanden kan ik volmondig zeggen dat het een goede keus is. Ik heb nu weer plezier in mijn werk. Ik leer elke dag en heb fijne collega’s.”

Diploma op zak

Voor de 53-jarige Silvia Dinnissen, die onlangs haar zorgdiploma ‘Helpende Plus’ haalde, was het weer even wennen in de schoolbanken. “Ik dacht: waar ben ik aan begonnen? Zoveel opdrachten. Als ik dat wist! Bij mij gaat het niet zo snel als bij jongelui. Ik type ook niet zo snel.”
Bekijk hier een reportage over mbo-student Silvia:
Meer volwassenen op het mbo: 'Geen tijd voor Netflix-series'
Het kwam allemaal goed. Met hulp van familie, collega’s en docenten heeft de Apeldoornse haar begeerde diploma in ruim drie maanden op zak. “Op een gegeven moment wilde ik iets meer”, zegt ze over haar werk in de ouderenzorg. “Nu ben ik bevoegd om mijn collega te helpen.”

Gemotiveerd en meer levenservaring

Volwassen studenten hebben meer levenservaring. Dat kan voor werkgevers een groot pluspunt zijn. Zo ook voor de werkgever van Silvia: “Onze bewoners vinden het prettig dat er wat oudere medewerkers komen. Die hebben meer empathie dan de jongere”. Toch wil Diny van Burik van woonzorgcentrum Rumah Saya in Ugchelen de jongere collega’s niet tekort doen: “Die zijn natuurlijk ook hartstikke goed. Maar de oudere hebben wat meer inlevingsvermogen.”
Silvia haalt haar mbo-diploma 'Helpende Plus'
Silvia haalt haar mbo-diploma 'Helpende Plus' © Omroep Gelderland
Ook docent Verpleegkunde Janny van Asselt is te spreken over haar volwassen studenten op Aventus. “Ze zijn gemotiveerd, willen heel graag leren. Ook hebben ze al veel werkervaring, waarover je leuke gesprekken kunt voeren. Zelfs ik kan veel van ze leren, omdat de praktijk zo de school in komt.”

'Nooit te oud om te leren'

Voor volwassenen die twijfelen over een studie heeft Silvia een boodschap: “Gewoon doen. Het valt allemaal reuze mee. Wel kost het wat tijd. Ik heb in tijden geen Netflix-serie gezien”, lacht ze. “Ik ben zelfs alweer aan een nieuwe studie begonnen. Gitaarlessen via YouTube. Je bent nooit te oud om te leren.”
De opleiding van Mirjan smaakt ook naar meer. “Er is een vervolgcursus. Daar ga je dieper in op de producten van de groenteafdeling. Er is nog zoveel te leren. Dit blijf ik voorlopig wel doen.”