Arnhem en omstreken

Enorme politiemacht treft vooral 'uitgelaten Snollebollekes-publiek' aan

Links Pegida-voorman Edwin Wagensveld, rechts burgemeester Ahmed Marcouch
Links Pegida-voorman Edwin Wagensveld, rechts burgemeester Ahmed Marcouch © ANP, bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - De enorme politiemacht die zaterdag in Arnhem op de been was gebracht vanwege de verboden koranverbranding, trof vooral 'uitgelaten Snollebollekes-publiek' aan, zag burgemeester Ahmed Marcouch. Op een aanhouding na bleef het rustig. Toch blijft de burgervader waakzaam. "Het stadsverbod geldt nog steeds voor Wagensveld. Als hij hier wordt aangetroffen, is hij in overtreding."
Zaterdag wilde Pegida-voorman Edwin Wagensveld voor de tweede keer naar Arnhem komen om tijdens een demonstratie een koran te verbranden. De eerste poging in januari mislukte en eindigde in rellen. Nu verbood Marcouch de demonstratie, onder meer vanwege concrete terreurdreiging die er zou zijn. Omdat Wagensveld aankondigde toch te willen komen, kreeg hij ook nog een gebiedsverbod.
Volgens Marcouch is er zaterdag wel wat Pegida-aanhang in de stad gesignaleerd, maar zijn er geen demonstraties geweest. Het verhaal dat Pegida-leden al op de snelweg staande zouden zijn gehouden zoals Wagensveld vertelt, herkent de politie volgens Marcouch niet. Een 38-jarige vrouw die een meegebrachte koran wilde verscheuren, werd aangehouden. Zij is inmiddels weer vrijgelaten.

'Terroristische dreiging niet weg'

Ondertussen blijft Wagensveld roepen dat hij in Arnhem een koran zal gaan verbranden. "Ik ging er al vanuit dat hij zijn praktijken niet zou stoppen", reageert Marcouch. "Voor nu ging het ons om het stoppen van deze betogingen." De burgervader spreekt zijn waardering uit voor alle dienders en ondernemers die daaraan hebben bijgedragen.
Van terroristische handelingen was zaterdag geen sprake, weet Marcouch. "Het verbieden van de betoging was ook bedoeld om die af te wenden." Omdat die dreiging daarmee niet weg is, loopt het gebiedsverbod voor Wagensveld door, verduidelijkt de burgemeester.

'Had koran al in de fik kunnen steken'

Wagensveld herhaalt zondag op korte termijn naar Arnhem terug te zullen keren om alsnog een koran te verbranden. Zaterdag plaatste hij een filmpje op X waarop hij bij een plaatsnaambord van Arnhem staat. "Ik had natuurlijk toen al mijn hand onder dat bord door kunnen houden en een koran in de fik kunnen steken", ziet hij.
Maar het gaat hem om meer, stelt Wagensveld. "Het is een strijd geworden tegen Marcouch. Hij moet weg. We gaan hem diskwalificeren."

'Zoveel politie voor geweld en terreur'

Zaterdag was in de ogen van Wagensveld een succesvolle dag omdat het liet zien dat er zoveel politie nodig is om de 'gewelddadige moslimgemeenschap van geweld en terreur af te houden'.