Arnhem en omstreken / Achterhoek

Vrouw (38) aangehouden die koran wilde verscheuren

Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. © ANP
ARNHEM - De politie heeft zaterdagochtend een vrouw aangehouden, die in Arnhem een meegebrachte koran wilde verscheuren. De 38-jarige inwoonster van Vorden is inmiddels weer vrijgelaten, maar heeft wel een gebiedsontzegging gekregen.
De politie maakt zaterdagavond melding van de aanhouding van de vrouw. Het incident speelde op de dag dat Edwin Wagensveld, voorman van de radicaal-rechtse beweging Pegida, op het Jansplein in Arnhem een koran wilde verbranden.
Dat was hem door burgemeester Ahmed Marcouch verboden, maar omdat Wagensveld zijn plan toch wilde doorzetten was er een grote politiemacht op de been om op te treden bij eventuele wanordelijkheden. Van rellen kwam het dit keer niet, in tegenstelling tot bij Wagensvelds eerste poging tot koranverbranding op 13 januari. De Pegida-voorman is zover bekend uiteindelijk niet in Arnhem geweest, maar heeft wel laten weten terug te willen keren.

Rustige dag

De politie laat weten dat de dag in zijn totaliteit rustig is verlopen. De enige aanhouding was die van de 38-jarige Vordense. Ze had een koran bij zich en had aangekondigd die te willen verscheuren. Omdat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Arnhem verbiedt 'door uitdagend gedrag aanleiding te geven tot wanordelijkheden', werd ze aangehouden.