Arnhem en omstreken

Grote politiemacht in Arnhem, Pegida-voorman zegt 'terug te komen'

Er was veel politie en ME aanwezig op en rondom het Jansplein.
Er was veel politie en ME aanwezig op en rondom het Jansplein. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Rondom het Jansplein in Arnhem was het zaterdagmiddag vergeven van politieagenten en leden van de Mobiele Eenheid. De radicaal-rechtse beweging Pegida was van plan er - ondanks een verbod van burgemeester Ahmed Marcouch - een koran te verbranden. Zover kwam het echter niet: Pegida-leden werden al buiten Arnhem aangehouden en de toegang tot de stad ontzegd, zegt voorman Edwin Wagensveld.
Vanwege onder meer terreurdreiging verbood burgemeester Marcouch een nieuwe demonstratie waarbij Wagensveld een koran zou verbranden. Eerder was de Pegida-leider dat al van plan op 13 januari, maar toen lukte het niet en eindigde het plan in rellen.
Ondanks het verbod nemen de autoriteiten de situatie nog altijd hoog op, gezien de manschappen die zaterdag op de been werden gebracht, alleen al rondom het Jansplein. Verschillende voorbijgangers wordt naar hun legitimatie gevraagd. Een enkel spandoek gericht tegen de voorgenomen Pegida-actie is zichtbaar.

'Alleen voor zo'n klootzak'

"Hij moet gewoon ophouden", foetert de langslopende Youssef over Wagensveld. "Het slaat nergens op. Hij zoekt gewoon aandacht. Moet je kijken wat een geld dit kost aan politie. Alleen maar voor zo'n klootzak."
Of Youssef zich hier nu veilig voelt? "Ik weet het niet. En die terreurdreiging slaat natuurlijk ook nergens op. Maar hij (Wagensveld, red.) veroorzaakt dit allemaal. Volgens mij wordt het wel heftig."

Wat bezielt hem met zijn haat?

Heel goed dat de koranverbranding niet doorgaat, vindt Vera. "Het zou een schande zijn als dat gebeurt. Ik reis zelf vaak naar het Midden-Oosten. Ik ken het daar anders dan hoe veel mensen naar die regio en cultuur kijken." Ze snapt dan ook niet wat Wagensveld bezielt met 'zijn haat richting moslims'.
Derk Harlaar is beheerder van de Koepelkerk op het midden van het Jansplein. Hij is Marcouch zeer dankbaar dat die de demonstratie dit keer niet door heeft laten gaan. "We proberen hier een plaats van vrede te zijn, ook om de kerk heen. Als je dan hoort dat er nu sprake is van terreurdreiging, dan doet dat wel wat met je."

'Minder winkelend publiek dan anders'

Wat betreft winkelend publiek was het deze zaterdagmiddag rustiger dan normaal, merkt voorzitter van de winkeliersvereniging van het Jansplein Sjoukje Koop. "Maar dat is verder prima. Ik ben gewoon blij dat hem de toegang tot de stad is ontzegd."
Bekijk hier de reportage:
Politie en ME massaal op de been voor verboden koranverbranding en terreurdreiging.
De uit de hand gelopen demonstratie in januari was voor de ondernemers al heel heftig om mee te maken, weet Koop. "Dus dit was weer een heel spannende week, omdat het er heel lang op leek dat de verbranding gewoon door zou gaan. Dan hadden we sowieso dicht gemoeten. Het probleem is dan hoe ik al mijn klanten bereik om dat mede te delen."
Wat het met haar doet dat er op deze plek nu wel sprake is van een terreurdreiging? "Daar denk ik niet over na", antwoordt de voorzitter. "Ik probeer het gewoon alleen maar positief te zien. Je weet het nooit natuurlijk, maar ik voel me in principe wel veilig."

'Pegida-leden buiten Arnhem staande gehouden'

Buiten de enorme politiemacht die op de been is, is de sfeer zaterdagmiddag verder rustig in de binnenstad. Buiten de stad zouden er wel enkele schermutselingen zijn geweest.
Volgens Wagensveld zijn twee auto's met leden van Pegida op de snelweg onderweg naar Arnhem staande gehouden. Hun auto zou zijn doorzocht en hen zou zijn verteld dat ze de hele dag niet in de stad welkom zijn. "Pure intimidatie", vindt Wagensveld. Omdat het hier bovendien gaat om mensen die helemaal geen gebiedsverbod hebben zoals hijzelf, maar voor wie de link met zijn organisatie voor de politie kennelijk al voldoende is om de toegang tot de stad te weigeren, betoogt hij.

Inzet politie en ME afgebouwd

De politie wil er op dit moment nog geen reactie op geven, laat een woordvoerder weten. Wel zegt ze aan het einde van de middag dat de inzet van politie en ME in de binnenstad wordt afgebouwd, omdat het rustig is gebleven.
Wagensveld stelt later op de dag zeker met nieuwe acties te komen. "Er is een plan B."
De gemeente was zaterdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.