Gelderland

Warmterecord met Pasen 'niet ondenkbaar'

De paashaas staat voor de deur, maar hoe wordt het weer?
De paashaas staat voor de deur, maar hoe wordt het weer? © Omroep Gelderland
ARNHEM - Met het wisselvallige weerbeeld van dit weekend en de frisse temperaturen rijst de vraag wat het weer in petto heeft voor Pasen. Kunnen we de paaseieren in de tuin verstoppen, of beter in huis? Meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza heeft de antwoorden.
Eerst maar eens dit weekend. "Er zijn veel buien op zowel zaterdag als zondag. Het is fris met een graad of 8. Vergeleken met vorige week is het een flinke dip", zegt Van Bernebeek.
Maar wat gebeurt er daarna? "Hoe het weer met Pasen er precies uit gaat zien, weten we nog niet. Wat wel vrij zeker is, is dat het een stuk warmer wordt. Richting het paasweekend komt de temperatuur uit richting de 14 à 15 graden. "

Warmterecord

"Tijdens de paasdagen kunnen de temperaturen zelfs boven de 15 graden uitkomen", aldus de weerman. "De kans dat het 18 graden wordt, is 60 tot 70 procent. De wind komt vanuit het zuiden, dus uit het zuiden van Frankrijk en Spanje. Die lucht komt snel onze kant op. Een warmterecord is dus niet ondenkbaar. Op dit moment staat het landelijke record van 31 maart op 23,8 graden."
Maar of het het hele weekend droog blijft? "Hoewel het een stuk warmer wordt, is er wel kans op wat buien. Het is licht onstabiel. De zon zal je wel van tijd tot tijd zien schijnen. Met name in de middag en avond kunnen er in dat weekend wat buien vallen. Maar echt van die verregende dagen zitten er tijdens Pasen niet bij", aldus de weerman.