Arnhem en omstreken

Moslims wilden Wagensveld 'roos aanbieden bij koranverbranding'

Links de koran die bij de vorige poging uiteindelijk niet in de brand werd gestoken, rechts Pegida-voorman Edwin Wagensveld
Links de koran die bij de vorige poging uiteindelijk niet in de brand werd gestoken, rechts Pegida-voorman Edwin Wagensveld © Persbureau Heitink/ANP, bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - De verboden demonstratie waarbij Pegida-voorman Edwin Wagensveld zaterdag een koran had willen verbranden, geeft een dubbel gevoel bij de Arnhemse moslimgemeenschap. Er is blijdschap dat deze 'haatdragende en discriminerende actie' niet door kan gaan. Tegelijk is het enorm jammer dat dit gebeurt vanwege terreurdreiging, ziet moskeevoorzitter Bahaeddin Budak.
Als Wagensveld wel naar de stad was gekomen om zijn actie uit te voeren, waren ze van plan geweest hem een roos te geven, vertelt Budak. "Ook andere voorbijgangers wilden we een koran met een roos uitdelen. Dat moest onze liefde voor de mensheid symboliseren. Vrede voor iedereen. Ook voor hem."

'Terreur kwalijk en verwerpelijk'

Als het aan Budak ligt, moet het haatzaaien wat een koran verbranden volgens hem ten doel heeft sowieso worden verboden. "Persoonlijk heb ik geen enkele informatie waar de dreiging precies vandaan komt, maar wij staan absoluut niet achter een verbod omdat er een terroristische aanval dreigt. Dat is kwalijk en verwerpelijk."
Toch brengt het verbranden van een koran onze stad niets, is Budak overtuigd. "Wagensveld is welkom in mijn moskee om overal over te discussiëren. Daarbij garandeer ik hem honderd procent zijn veiligheid. Maar met het verbranden van een koran, zegt hij in feite dat wij ook op de brandstapel moeten."

'Moslims verbranden ook korans'

Het gaat daarbij niet eens zozeer om het verbranden van zo'n boek op zich, maakt Budak duidelijk. "Dat is niets nieuws. Moslims verbranden zelf ook korans. Bijvoorbeeld omdat die oud en onbruikbaar zijn geworden. Het gaat om de intentie waar je een koranboek verbrandt."
De liefdevolle acties die zijn van plan waren, worden voor nu in elk geval uitgesteld, legt Budak uit. Om te voorkomen dat die onbedoeld toch negatieve reacties op zouden roepen.
Toch ziet Budak dat er wel degelijk het risico was dat een nieuwe Pegida-demonstratie weer uit de hand zou lopen. "Ik kan me inhouden op zo'n moment, maar ik ben natuurlijk niet verantwoordelijk voor elk persoon die daar is."

'Dit wens je de stad niet toe'

Moskeebestuurder Galip Aydemir sluit zich aan bij de woorden van Budak. "Deze haatrdagende actie was verschrikkelijk voor Arnhem. Die wilden we niet nog een keer meemaken. Dat het verbod nu komt na terreurdreiging betreuren we zeker. Die wens je onze stad niet toe."
Helemaal verbaasd is Aydemir er niet over. "We wisten vanaf het begin dat dit soort acties aan beide kanten helaas extremen oproept."
Aydemir wil met zijn gemeenschap blijven kijken hoe er een positieve bijdrage kan worden geleverd. "We willen met mensen in gesprek blijven en laten zien dat we voor een positief Arnhem staan. Voor gelovigen en niet-gelovigen. Arnhem is van ons allemaal."

'Gaat vandaag iets gebeuren'

Wagensveld laat weten dat er ondanks het demonstratieverbod en gebiedsverbod dat hem is opgelegd 'vandaag zeker iets gaat gebeuren'. Wat? Dat kan hij nog niet zeggen. "Maar het is duidelijk dat we Marcouch weer in de hoek gaan drijven." Mocht hij daarbij worden aangehouden, dan zegt Wagensveld zich daar niet druk om te maken. "Dat is al meer dan twintig keer gebeurd."
Marcouch liet al eerder weten dat de politie zeker op zal treden als Wagensveld toch naar Arnhem komt.