Noord-Veluwe

Oscar het Orgelpijpje en kinderdeuntjes moeten het orgel weer hip maken

Tamar gaat ook gelijk zelf even orgel spelen
Tamar gaat ook gelijk zelf even orgel spelen © Omroep Gelderland
ELBURG - Zelf spelen op een klein orgeltje, een speurtocht door het museum, een mascotte én kinderliedjes ingespeeld op het orgel: het Nationaal Orgelmuseum in Elburg is vanaf dit weekend extra interessant voor kinderen. "Het orgel heeft een bepaald imago, maar we zien dat juist jongeren weer onbevangen naar het instrument kijken."
Met een druk op de knop start wethouder Bertus Jeensma, samen met een groepje aanwezige kinderen, het welkomstfilmpje. Mascotte Oscar het Orgelpijpje spreekt de kinderen toe, en legt ze uit wat ze in dit museum kunnen verwachten. Op de achtergrond kijkt museumdirecteur Wilma Seijbel trots naar de gefascineerde kindergezichten. "We vinden al langer dat het museum wat hips moet krijgen", legt ze uit. "We willen aansluiten bij de kinderen die met hun ouders of grootouders meekomen. Daar zijn we het afgelopen jaar mee bezig geweest."

Kinderliedjes op het orgel

Het filmpje van Oscar het Orgelpijpje is niet het enige: de kinderen krijgen ook een speurtocht mee voor in het museum, mogen zelf op een orgeltje spelen én kunnen bij de muziekpalen in het museum op speciale knoppen drukken. "Herkennen jullie dit liedje?" Het orgel begint te spelen. Het blijkt een orgelbewerking te zijn van In Holland staat een huis. "Dat herkende ik wel", zegt Joost. "Dat is wel leuk, daarmee is orgelmuziek niet alleen iets voor oude mensen."
Want dat is toch nog altijd het imago dat aan het orgel kleeft. "We kennen dat imago", zegt Seijbel. "Maar we zien ook dat het aan het veranderen is. De jongeren van tegenwoordig kijken heel onbevangen en geïnteresseerd naar het instrument. En juist daarom vinden we het belangrijk om hen ook hier te enthousiasmeren."

Nu is het orgel wel leuk

En dat blijkt te werken. "Ik vind het orgel eigenlijk niet zo leuk", zegt Tamar. "Normaal worden daar alleen maar oude liedjes op gespeeld. Maar dit vind ik wel leuk, met Oscar het Orgelpijpje en met deze kinderliedjes." Een schot in de roos dus. Oscar is ergens in het museum verstopt, en de kinderen speuren gelijk naar hem. En ook leuk: de kinderen mogen zelf op een klein orgeltje muziek maken. "Ik wil hier nog wel een keer terugkomen", zegt Tamar dan ook. Seijbel is blij. "Hopelijk krijgen we die reactie veel vaker."
"Het orgel heeft een bepaald imago"