Rijk van Nijmegen

Medewerkers NXP leggen alweer het werk neer

NXP in Nijmegen
NXP in Nijmegen © OG
NIJMEGEN - Medewerkers van chipmarker NXP leggen komende week voor de derde week op rij het werk neer. Drie nachtploegen gaan dan staken, omdat de cao-onderhandelingen tussen de bond en NXP zijn vastgelopen. Dat meldt vakbond FNV in een persbericht.
De productie ligt in de nacht van dinsdag 26, donderdag 28 en vrijdag 29 maart grotendeels stil. "Zolang er geen concreet verbeterd voorstel van de werkgever komt, staken deze werknemers door. Ze laten zich niet onder druk zetten door de powerplay van hun werkgever", zegt Bernard van Iren, bestuurder FNV Metaal. Volgens hem weigert FNV, ondanks het verzoek van NXP, om weer aan te schuiven aan de onderhandelingstafel.
FNV eist onder meer een negen procent hoger loon voor de ongeveer 2300 medewerkers van NXP in Nederland, als compensatie voor de gestegen inflatie. Maar de directie van het concern met hoofdkantoor in Eindhoven wil de lonen niet zo veel verhogen als FNV eist.

'Weinig waardering'

"De houding van de werkgever geeft weinig blijk van waardering", vindt Van Iren. FNV is maanden geleden de cao-onderhandelingen gestart. En waar de andere vakbonden al akkoord zijn met het loonbod van vier procent voor veertien maanden, vindt de FNV dit onvoldoende. "Een groot deel van de achterban van de FNV werkt in de productie. NXP vergeet voor het gemak dat het personeel niet alleen uit hoogopgeleide, goedbetaalde werknemers bestaat. Er werken ook mensen in de fabrieken en die moeten rondkomen van heel wat minder salaris dan hun collega’s op kantoor", aldus de bestuurder.
Een woordvoerder van NXP laat weten 'teleurgesteld' in de aankondiging te zijn. "Er ligt een bod dat ruim boven de inflatie is, na de eerder genoemde significante verhoging over 2023."
Eerder deze week werd er al 48 uur gestaakt. Vorige week werd het werk ook al voor 24 uur neergelegd.