Gelderse Vallei

Op deze basisscholen stoppen ze helemaal met wachtlijsten

Wageningse basisscholen willen af van de wachtlijsten.
Wageningse basisscholen willen af van de wachtlijsten. © ANP
WAGENINGEN - Lange wachtlijsten en eindeloze belletjes van onzekere ouders: basisscholen in Wageningen zijn er klaar mee en hebben nu zelf een oplossing bedacht. Kinderen mogen pas ingeschreven worden als ze 3 jaar zijn.
"Sommige scholen hebben hun klassen al één of twee jaar van tevoren vol zitten, waardoor er helemaal geen plek meer is", vertelt Fred Berends, basisschooldirecteur van de G.J. van den Brinkschool. Om dat te voorkomen is er volgens de basisscholen een transparant systeem nodig. Een systeem dat zorgt voor een "eerlijke kans voor iedere ouder om hun kind op iedere school in Wageningen in te schrijven."
Met het nieuwe systeem hopen de basisscholen ook onduidelijkheid bij ouders weg te nemen. Voor hen is het soms niet duidelijk wanneer en hoe ze hun kind kunnen inschrijven op de basisschool. Daarbij komt dat elke school weer net andere regels kan hebben. Alle basisscholen gaan daarom voortaan op dezelfde manier om met aanmeldingen en inschrijvingen op hun school.

Het nieuwe beleid

Ook de gemeente gaat een rol spelen in het bieden van duidelijkheid. Wageningen stuurt brieven naar ouders wier kinderen ongeveer 2,5 jaar oud zijn. In die brief worden de ouders doorverwezen naar de website waarop zij alle scholen in de gemeente kunnen vinden en hoe de procedure in elkaar zit. Vervolgens kunnen ouders hun kinderen inschrijven op een school naar keuze, maar wel pas als de kinderen 3 jaar zijn.
Revolutionair is dit niet, want landelijk is dit eigenlijk al de regel. Toch schrijven sommige ouders hun kinderen al een stuk eerder in, waardoor er wachtlijsten ontstaan. Dat is in Wageningen 'per direct' dus niet meer mogelijk: "We spreken dit met de ouders af en gaan dus ook geen kinderen meer op wachtlijsten zetten. We verwachten dat iedere school over ongeveer twee jaar van hun huidige wachtlijst af is", zegt Berends.

Late leerlingen

Maar wat nou als je kind een late leerling is? Loop je dan alsnog een plek mis? "Zeker niet. Althans, figuurlijk niet", zegt Berends. Om dat te voorkomen is het jaar in vier periodes opgedeeld. "Op deze manier kan de instroom per periode worden vormgeven waardoor je ook een gemengde klas krijgt met jongere leerlingen en oudere leerlingen, zodat niet alleen jonge leerlingen in één klas komen", aldus de schooldirecteur.
Maar als je aan het eind van zo'n periode bent geboren, dan wordt het nog even spannend. "Dan kan je inderdaad naast de pot plassen. Het is dan afhankelijk van hoeveel plaats er nog is aan het eind van zo'n periode. Maar kinderen worden niet allemaal in een keer 3 jaar. Dus het zal niet zo zijn dat er een rij in optocht voor de deur staat, maar dat de kinderen de school binnendruppelen en er nog op veel scholen plaats zal zijn."