Rivierengebied

Burgemeester Zaltbommel diep door het stof: ‘Maar ik wist het echt niet’

Burgemeester Pieter van Maaren en het pand
Burgemeester Pieter van Maaren en het pand © Omroep Gelderland
Burgemeester Pieter van Maaren is donderdagavond diep door het stof gegaan in een raadsvergadering van de gemeente Zaltbommel. Hij ontkent dat hij ‘willens en wetens’ de ramen van zijn monumentale pand heeft vervangen.
Van Maaren zei donderdagavond dat hij ‘een aangeslagen burgemeester is’ die een deuk in het vertrouwen heeft opgelopen. “Voor mij persoonlijk geldt het als falen, maar het beeld van onverschilligheid en willens en wetens klopt niet.”
De burgemeester verving in 2022 de ramen van zijn woning, maar dat had niet gemogen omdat hij in een monument woont. Hij zegt dat het hem eind vorig jaar bekend werd dat hij daar toestemming voor had moeten vragen, maar uit stukken die Omroep Gelderland opvroeg bleek dat Van Maaren veel eerder op de hoogte was.
Zo liet hij zelf een advies liet opstellen van tientallen pagina's waarin staat dat heel terughoudend moest worden omgegaan met verbouwingen en renovaties. Ook is er veelvuldig contact tussen de aannemer van Van Maaren en de monumentencommissie.

Te veel ballen in de lucht

In de verklaring die Van Maaren donderdagavond gaf vertelde hij dat ‘hij te veel ballen’ in de lucht heeft gehouden en thuis een loodzware periode had. Toen de schilder twee jaar later onderhoud deed, bleken de ramen rot. “Dat was een forse tegenvaller, maar dat hoort bij een oud huis. Ik was opgelucht toen ik hoorde dat er een oplossing was", aldus de burgemeester.
Die oplossing was het vervangen van het hout, maar dat had dus niet gemogen. De burgemeester zegt dat hij toen niet meer heeft gedacht aan de eerdere vergunningen en voorwaarden.

'Twintig contactmomenten, hoe ziet u dat nou?'

Maar over die verklaring is twijfel bij veel partijen in de gemeenteraad. "Er zijn twintig contactmomenten over deze kwestie, hoe kunt u dat nu een jaar later over het hoofd zien?", vroeg de SP zich af. "Het maakt het verhaal niet bijzonder geloofwaardig dat er geen idee was wat er niet mag. Maar we kunnen niet uitsluiten dat de burgemeester de waarheid spreekt", aldus de SGP.
“Het is moeilijk om te geloven dat er geen belletje is gaan rinkelen. De verklaring van de burgemeester was kwetsbaar, dat is knap, maar het is naïef om te denken dat dit dossier daarmee weg is", vond het CDA.
Toch is voor een meerderheid in de gemeenteraad de zaak klaar met de verklaring van de burgemeester. Daarom komt er geen extra debat. Van Maaren zegt dat hij snapt dat hij de komende tijd op ‘spitsroeden moet lopen.’