Arnhem en omstreken

Liters drinkwater weggespoeld: 'Het is gewoon abnormaal!'

Kraanwater (ter illustratie).
Kraanwater (ter illustratie). © Pixabay
ARNHEM - Het verlagen van de waterdruk om zo lekkages tegen te gaan: dat klinkt best logisch. Maar buurtbewoners vinden het niet kunnen dat er al maanden liters water het riool in worden gepompt in de wijk. "Het is abnormaal hoeveel drinkwater er zomaar wordt weggespoeld. Wij horen altijd dat we zuinig moeten zijn met water: niet te lang douchen en de kraan dichtdraaien als je tanden poetst. Dat staat haaks op wat er bij ons in de straat elke dag wegspoelt."
Theo Smids woont in de Arnhemse wijk Elderveld. Al sinds de zomer windt hij zich op over de brandkraan die dag en nacht water het riool in spoelt. Hij had contact met Vitens, maar ze konden hem nog niet vertellen wanneer de kraan dichtgaat. "Het is frustrerend. Met twee dikke slangen wordt er dag en nacht goed water weggespoeld in het riool. Ik zou best begrijpen als dit een paar weken moet gebeuren om zo de druk op de leidingen te verlichten. Maar het is nu al dik een half jaar aan de gang. Ik vind dat persoonlijk niet kunnen, zeker in deze tijd niet."

Frustrerend

Hij merkt ook dat de waterdruk lager is. "Dat is soms vervelend, maar ik heb vooral moeite met de verspilling." Ook buurtbewoner Wim Rozeboom baalt. "Bij ons is de waterdruk nog redelijk, maar al dat water... het is gewoon abnormaal." Hij vindt het frustrerend dat ze niet op de hoogte worden gesteld door het waterbedrijf. "Ik heb geen idee wanneer hier een einde aan komt. Maar wat mij betreft duurt het veel te lang. Met drinkwater moeten we zuinig zijn."

Zwakke waterleidingen

De woordvoerder van Vitens vindt het vervelend dat de buurt zo baalt. "Het is begrijpelijk dat mensen zich hier zorgen over maken. Tegelijkertijd is het onze taak om ervoor te zorgen dat er bij iedereen altijd water uit de kraan komt. In een buurt waar de waterleidingen zwak zijn en hierdoor sneller breuken ontstaan, moeten we soms de keuze maken om voor langere tijd een pomp te installeren. Liever kijken we naar andere alternatieven, maar in dit geval kon het niet anders. "
Het is nog niet bekend wanneer er een oplossing komt. 'Het staat hoog op onze prioriteitenlijst', aldus Vitens.