Arnhem en omstreken

Politieke afschuw over terreurdreiging rond demonstratie: 'Een dieptepunt'

Fractievoorzitters Yildirim Usta (DENK) en Coen Verheij (PVV).
Fractievoorzitters Yildirim Usta (DENK) en Coen Verheij (PVV). © Omroep Gelderland
ARNHEM - Binnen de Arnhemse gemeenteraad is met afschuw gereageerd op het feit dat een demonstratie niet door kan gaan vanwege een concrete terreurdreiging in de stad. Dat burgemeester Marcouch om die reden de Pegida-demonstratie waarbij een koran zou worden verbrand verbiedt, daar is dan ook breed begrip voor. "Verschrikkelijk dat we op dit punt terecht zijn gekomen", vindt Steffenie Pape (VVD).
Volgens haar is demonstreren een groot recht en moet er niet zomaar worden gebogen voor terreur. Tegelijk ziet Pape dat de overheid ook verantwoordelijk is voor de veiligheid. "Dus is dit op dit moment de enige juiste beslissing. Tegelijkertijd moeten we ons sterk afvragen hoe we ons als land kunnen versterken om het vrije woord weerbaarder te maken tegen terreur."

Vandaag werd bekend dat Pegida-voorman Edwin Wagensveld zes maanden lang niet in Arnhem mag komen. Dat is het gevolg van een gebiedsverbod dat burgemeester Marcouch hem heeft opgelegd. Het verbod gaat onmiddellijk in. Na drie maanden zal Marcouch het gebiedsverbod heroverwegen, zo heeft hij aan Wagensveld laten weten.

Wagensveld wilde zaterdag een koran verbranden op het Jansplein. Een zelfde actie mondde in januari uit in een geweldsuitbarsting waarbij zowel de Pegida-voorman als enkele agenten gewond raakten.

Woensdag verbood Marcouch een nieuwe koranverbranding op advies van de politie, uit vrees voor wanordelijkheden en omdat er concrete terroristische bedreigingen zouden zijn. Wagensveld liet daarop op sociale media weten dat hij zaterdag zeker wel naar Arnhem zou komen. Daarom heeft Marcouch hem nu een gebiedsverbod opgelegd.

GroenLinks en D66 geven opnieuw aan het verbranden van een koran verwerpelijk te vinden, maar tegelijk pal voor het demonstratierecht te staan. "Het is een slechte ontwikkeling dat demonstraties door dit soort dreigingen niet door kunnen gaan", ziet Mark Coenders (GroenLinks). "Een dieptepunt", meent Lea Manders (Arnhem Centraal).
Mattijs Loor (D66) wil van de burgemeester weten wat hij eraan gaat doen om ook in de toekomst grootschalige of omstreden demonstraties in Arnhem mogelijk te blijven maken.

'Kijken wanneer het dan wel kan'

"Als het nu niet kan, moet er gekeken worden naar hoe het wel mogelijk gemaakt kan gaan worden", vult Niels Scholten (Volt) aan.
DENK verzet zich al lange tijd tegen het houden van koranverbrandingen in de stad. Verschillende voorstellen van de fractie om die lokaal te verbieden werden weggestemd, vooral omdat de wettelijke basis daarvoor zou ontbreken. Wel heeft Marcouch steeds gepleit voor een landelijk verbod op de verbranding van heilige boeken.
Het verbranden van de koran is geen onschuldige daad. Het is een laffe en provocatieve handeling die gericht is op het diep kwetsen van de moslimgemeenschap.
DENK-fractievoorzitter Yildirim Usta
DENK-voorman Yildirim Usta laat dan ook weten 'met grote vreugde te hebben vernomen dat de burgemeester de haatdragende actie die in het hart van Arnhem zou plaatsvinden, heeft verboden'. "Het verbranden van de koran is geen onschuldige daad. Het is een laffe en provocatieve handeling die gericht is op het diep kwetsen van de moslimgemeenschap en het zaaien van grote onrust."

Niet op deze manier

Na enig doorvragen stelt Usta wel onomwonden dat terreur in die strijd absoluut een rode lijn is die niet overschreden mag worden. Hij geeft aan geschokt te zijn en het verschrikkelijk te vinden dat daar nu wel sprake van is. "Dit is niet de reden waarmee je dit voor elkaar wilt krijgen."
"Te waanzinnig voor woorden dat we in Nederland in een situatie terecht zijn gekomen dat sommigen onwelgevallige demonstraties weg intimideren", ziet Gino Luurssen (FvD). Wat hem betreft had er moeten worden opgeschaald door desnoods het leger in te zetten om de demonstratie toch mogelijk te maken.

'Islam en vrije samenleving gaan niet samen'

Dat er vanuit islamitische hoek wordt gedreigd met geweld en terreur als reactie op het voornemen een boek te verbranden, toont volgens PVV'er Coen Verheij wederom aan dat de islam en onze vrije Nederlandse samenleving niet samengaan.
Verheij is erg benieuwd hoe de beslissing tot stand is gekomen en wil daar zoveel mogelijk informatie over boven tafel krijgen. "Hier kunnen we het niet bij laten zitten, anders accepteer je dat Nederland islamiseert en dat onze vrijheden en grondrechten stukje bij beetje worden afgepakt."