Achterhoek

Zwarte kat heeft zelf ongeluk, zit klem in kiepraam

De poes na de redding
De poes na de redding © 112Achterhoek-nieuws
AALTEN - Een zwarte poes beleefde woensdagavond een hachelijk avontuur. Politie en brandweer moesten eraan te pas komen om het dier uit een benarde positie te redden.
Een zwarte poes in Aalten raakte woensdagavond in de problemen, toen hij vermoedelijk naar buiten wilde klimmen via een openstaand kiepraam. Dat kwam het beestje duur te staan, want hij kwam in dat raam klem te zitten.
Oplettende buurtbewoners zagen het dier in zijn benarde positie in het raam hangen. Zij belden de Dierenambulance voor hulp.

Kat in de dakgoot

Voordat de hulp ter plaatse kwam, wist de poes zich los te wrikken. Maar viel daarbij in de dakgoot. Daar heeft het dier nog een tijdje liggen bijkomen van zijn hachelijke avontuur. Het lukte vervolgens de politie niet om bij die plek in de dakgoot te komen, dus moest de brandweer eraan te pas komen. Die wist het dier uiteindelijk veilig op de grond te krijgen.
De poes heeft er volgens een woordvoerder van de dierenambulance een koptrauma aan overgehouden. Maar dat zou met rust over moeten gaan. De poes zit deze donderdagochtend nog ter observatie bij een dierenarts.

Waarschuwing tegen kiepraam

De dierenbescherming waarschuwde jaren geleden ook al voor het gevaar van kiepramen voor katten. De organisatie wijst erop dat zeker bij mooi weer en fluitende vogeltjes, katten alle mogelijke moeite doen om naar buiten te gaan.
Juist in zo'n openstaand kiepraam zien ze dan een mogelijkheid. Voor je het weet, probeert je kat daardoor naar buiten te gaan, met fatale gevolgen. Laat daarom nooit je kat alleen achter in een ruimte waar het kiepraam openstaat, is het advies.

Tips

De dierenbescherming zet ook nog even wat tips op een rijtje:
- Plaats zo mogelijk een hor voor het raam
- Stop een handdoek tussen het raam, zodat de kat niet in het smalle gedeelte kan glijden
- Er is een hekwerkje in de handel om ervoor te zorgen dat de kat niet tussen het openstaande raampje door kan
- Als je op vakantie gaat, instrueer dan de oppas dat kantelramen dicht moet blijven
- Zie jij een kat die klem zit in een kiepraam? Kom meteen in actie: bel het meldnummer 144 en bel aan bij het betreffende huis. Elke seconde telt!