Gelderland

Woningtekort groeit: ‘Met traditioneel bouwen komen we er niet’

Huizen te koop? Gelders woningtekort loopt op.
Huizen te koop? Gelders woningtekort loopt op. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het woningtekort is opgelopen tot 5,1 procent. Dat schrijft de provincie Gelderland. En het realiseren van nieuwe huizen is een flinke opgave: de komende jaren moeten er nog 80.000 huizen bijkomen. "We bouwen geen huizen omdat we het leuk vinden om stenen op elkaar te zetten, maar omdat daar behoefte aan is."
Gelderland bouwde de afgelopen jaren zo'n 20.000 woningen bij, maar de komende jaren moeten er nog 80.000 woningen bij worden gebouwd, zoals afgesproken met het Rijk. Maar er zijn grote obstakels: het energienet zit vol, de bouwkosten lopen op en de bereikbaarheid van nieuwe huizen is ook nog een uitdaging.

Andere woonvormen nodig

“Dat noopt ons tot meer creativiteit", zegt gedeputeerde van de provincie Dirk Vreugdenhil. Want volgens Vreugdenhil zijn de doelen niet haalbaar met ‘traditioneel bouwen’. "Je hebt nu grofweg appartementen en rijtjeswoningen, maar met andere woonvormen zou je meer voor elkaar kunnen krijgen", denkt hij.
Als voorbeeld noemt hij het optoppen van woningen. Een verdieping ergens bovenop zetten. “Uit onderzoek blijkt dat daar 25.000 woningen mee gerealiseerd kunnen worden, dat zal niet allemaal gebeuren, maar dan sla je wel echt een slag.” Een andere vorm die wordt genoemd is het splitsen van woningen.

Verkeerslicht 'roder dan rood'

Toch kampt de provincie met flinke uitdagingen, zoals het overvolle energienet, een van de grootste obstakels. “Daar staat het verkeerslicht echter roder dan rood", aldus een ambtenaar van de provincie. Hoeveel projecten in Gelderland in de knel zitten doordat er geen aansluiting is, wordt nog onderzocht.
Een ander probleem is de betaalbaarheid van nieuwbouwwoningen. De provincie wil meer dan 60 procent betaalbare woningen bouwen. Maar dat kan door de hoge kosten niet. Want het aankopen van de grond, duurzaamheidsmaatregelen en het aansluiten van nieuwe projecten is duurder dan een betaalbare woning mag kosten.

Den Haag moet boter bij de vis doen

En dat gat moet door iemand betaald worden. In totaal is er in Gelderland één miljard euro extra nodig om dat te dekken.
De provincie kijkt naar het Rijk. “Betaalbare woningen kost altijd geld. Dat kost het nu ook. Den Haag moet boter bij de vis doen. Als wij die opgaven willen realiseren, dan moet er financiële steun vanuit Den Haag komen", zegt Vreugdenhil.
"We bouwen geen huizen omdat we het leuk vinden om stenen op elkaar te zetten, maar omdat daar behoefte aan is."