Rivierengebied / Rijk van Nijmegen

Een varkentje cadeau doen, mag dat?

Het gevonden varken
Het gevonden varken © Dierenambulance Brabant Noord-Oost
NEDERHEMERT - Mag je een huisdier cadeau doen bij een huwelijk? Die vraag komt op Facebook naar voren na het verhaal over een varkentje dat deze week werd gevonden. Het was mogelijk een huwelijkscadeau. Het antwoord op de vraag is duidelijk.
De dierenambulance trof het minivarken deze week aan in Nederhemert. De kunekune, zoals het varkenras heet, liep daar los in de buurt van een waterplas. Omstanders vertelden dat het dier mogelijk als cadeau gegeven was bij een bruiloft. Van de eigenaar was geen spoor te bekennen. Een medewerker van de dierenambulance vroeg zich af of het beest gedumpt was, of weggelopen.
Dat riep op Facebook veel reacties op. "Belachelijk dat ze zo met dieren omgaan", reageert Jennie. Jessica schrijft: "Dat zou toch wel erg zijn als dat beestje als huwelijkskado is misbruikt en daarna is gedumpt." Resie voegt daaraan toe: "Waanzin dit soort kado's. Je hebt het over dieren."

Mag het nu wel of niet?

Zonder te weten wat er nu precies met het varkentje is gebeurd, roept het toch de vraag op of je een dier zomaar cadeau mag geven? Wat staat daarover in de wet? Een rondje langs verschillende dierenwelzijnsorganisaties als de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) , Stichting Dier en Recht, en het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG), levert een duidelijk eenduidig antwoord op: het mag. Nergens wordt dat in de wet verboden. Maar deze organisaties voegen daar ook direct aan toe: maar het is niet wenselijk.
De woordvoerder van Dier en Recht voegt daaraantoe: "Het is verwerpelijk". En de woordvoerder van LID reageert: "Het is stevig af te raden." De organisaties komen ook met vergelijkbare antwoorden, waarom je dat dan niet moet doen: je weet immers niet of iemand dat dier wel écht wil hebben. Je weet ook niet of die persoon er wel goed voor kan zorgen.

Dieren uitloven als prijs

In de wet staat dus nergens iets over het cadeau doen van een dier. Het wordt een ander verhaal als je het weggeeft als prijs, als het dier te winnen is bij een spel. Daarover is de wet heel duidelijk: dat mag dus niet. In artikel 2.13 van de dierenwet staat: "Het is verboden dieren als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken naar aanleiding van wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen."

Duiven loslaten bij een huwelijk

Het is duidelijk, je mag een dier cadeau doen, bijvoorbeeld bij een huwelijk, maar het is geen goed idee. Daarbij komen we direct bij een volgende vraag: mag je dan duiven loslaten bij een huwelijk?
Nou, dat mag dus wettelijk niet, zegt onder meer de woordvoerder van de dierenbescherming. "Het staat gelijk aan het vastbinden van je hond in het bos en hem daar achterlaten, of het dumpen van een konijn in het bos. Dat mag niet. Het is allemaal een strafbare vorm van dierenmishandeling."
Duivensport is overigens wel toegestaan, omdat ervan wordt uitgegaan dat die duiven de weg naar huis weer kunnen vinden. Maar die lieve, witte sierduiven die bij een bruiloft worden losgelaten, komen in een onbekende omgeving terecht en de vraag is of ze daar dan wel kunnen overleven. Daarom mag dat dus niet.

Waar is het varken nu?

Het kleine varken is nu ondergebracht in het Brabantse Regionaal Dierenopvangcentrum Ravenstein, net over de grens bij Wijchen. Een woordvoerder laat weten dat er zich ondertussen iemand gemeld heeft die zegt dat hij het dier cadeau heeft gedaan voor een bruiloft.
De man wil het varkentje nu weer terug. De politie zoekt uit of zijn claim terecht is. Daar komt overigens nog wel iets anders bij kijken. Een varken is namelijk een dier dat officieel geregistreerd moet zijn, net als bijvoorbeeld koeien. Dat is dit varken niet. De eigenaar zal zich ook daarvoor moeten verantwoorden, want op die manier heeft hij de wet overtreden.