Stedendriehoek / Achterhoek

Nog weinig duidelijk over oorzaak brugongeluk Lochem

Het ongeluk in Lochem gebeurde op 21 februari.
Het ongeluk in Lochem gebeurde op 21 februari. © ANP
LOCHEM - Op de plek van het ongeluk ziet het er nog bijna precies hetzelfde uit als vier weken geleden, toen het zo ontzettend misging. Het lijkt alsof de tijd aan de Goorseweg in Lochem heeft stilgestaan. Het boogdeel ligt nog steeds op dezelfde plek als waar hij neerkwam. Het grootste verschil is dat de twee kranen niet meer zo zichtbaar zijn. Daarnaast houdt een beveiliger het terrein continu in de gaten.
Een maand later is er nog steeds niets duidelijk over de oorzaak van het dodelijke brugongeluk in Lochem. Een brugboog stortte voor het oog van pers en publiek naar beneden. Daarbij vielen twee doden.

Onderzoek nog in volle gang

De Nederlandse Arbeidsinspectie is nog steeds bezig met onderzoek: "Het onderzoek loopt nog, is in volle gang. Maar inhoudelijk kan ik daar nu niets aan toevoegen", laad woordvoerder Daniëlle Rebel weten. "Ik kan ook geen tijdspad aan geven wanneer er wel meer te melden is." Wat duidelijk is, is dat er grondig onderzoek gedaan wordt. De afgelopen weken zag je op de locatie van het ongeluk continu onderzoekers lopen.
Behalve op locatie is de arbeidsinspectie ook bezig met het horen van getuigen en het kijken naar camerabeelden. Twee weken geleden deed de arbeidsinspectie in Opsporing Verzocht een oproep om beelden te delen van zowel het moment van het ongeluk als van de nasleep en de dagen ervoor. Tientallen reacties kwamen binnen.
Daarnaast is ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid een formeel onderzoek gestart om antwoorden te vinden op de vraag of er veiligheidslessen uit het ongeluk kunnen worden getrokken. De Onderzoeksraad streeft ernaar het onderzoek binnen een jaar na het voorval af te ronden.

Hoe nu verder met de werkzaamheden?

De Nettelhorsterbrug maakt onderdeel uit van de nieuwe Rondweg om Lochem. Een deel van de werkzaamheden is de afgelopen weken gewoon doorgegaan. Zo kun je de vorm van de rondweg al behoorlijk goed zien. Je ziet al waar de brug in de rondweg zou moeten komen.
In april start de provincie Gelderland - de opdrachtgever - met fase drie. Dan begint het asfalteren aan de kant van de Kwinkweerd en de Stationsweg. Ook wordt er een voetpad aangelegd. Vanaf 15 april gaat de Stationsweg dicht, maar het treinstation blijft wel bereikbaar.

Ook provincie kan terrein niet op

Tot zover een update van de werkzaamheden, want op de vraag waarop iedereen graag een antwoord wil hebben, kan de provincie ons ook geen helderheid verschaffen. "Wij krijgen de vraag Hoe nu verder? ook heel vaak", zegt provinciewoordvoerder Christel de Jong. "Maar helaas heb ik geen antwoord. Het terrein is ook voor ons afgesloten en dus kunnen wij niet beoordelen hoe het bijvoorbeeld met de staat van de brug is. We hebben geen idee hoe groot de schade is en of we bijvoorbeeld een deel opnieuw moeten laten maken, of dat we het kunnen repareren", legt ze uit. "We hebben dus totaal geen inzicht en kunnen daarom ook niets zeggen over een planning."
De provincie hoopt snel duidelijkheid krijgen over hoe nu verder. "We willen het project natuurlijk graag snel en op een goede manier afronden, maar het is belangrijk voor de nabestaanden om te weten wat er precies is fout gegaan. Dit mag niet meer voorkomen. Het is dus goed dat de arbeidsinspectie zo uitgebreid onderzoek doet."