Arnhem en omstreken

Locatie herdenkingsmonument slavernij bekend

Arnhem weet plek voor herdenkingsmonument slavernijverleden.
Arnhem weet plek voor herdenkingsmonument slavernijverleden.
ARNHEM - Stichting Comité 30 juni - 1 juli Arnhem is heel blij met de komst van een herdenkingsmonument in het Arnhemse park Zypendaal als herdenking voor het slavernijverleden. Het monument komt in een veld naast Huis Zypendaal en moet volgend jaar op 1 juli, tijdens Keti Koti, klaar zijn.
Heel blij, is Barbara Esseboom, dat er nu eindelijk een plek is aangewezen. Barbara is voorzitter van de Stichting Comité 30 juni - 1 juli Arnhem. "Heden en verleden komen daar samen op die plek", zegt Barbara, die zelf wortels in Suriname heeft. Stadsparken en gebouwen, zoals Huis Zypendaal, zijn mede betaald met geld verdiend in de slavenhandel. Een monument is daar op zijn plek, vindt Barbara.
Het moet een herdenkingsplek voor heel Gelderland worden. Barbara wil dan ook dat andere steden meepraten over hoe zo'n herdenkingsplek eruit moet komen te zien. "Wij kunnen het wel beantwoorden, maar wij zijn niet de enige gebruikers van het monument." En dus wil Barbara andere steden langs.

Kunstenaar moet snel inschrijven

Een werkgroep gaat nu verder met de procedure rond de ontwikkeling van het kunstwerk en de plek. Tot 5 april kunnen kunstenaars zich opgeven. Naast de gemeente Arnhem draagt ook de provincie Gelderland financieel bij.
Voor het hele proces is honderdduizend euro beschikbaar, laat wethouder Cathelijne Bouwkamp weten. Wat de wethouder betreft, moet het een plek worden 'waar je tot bezinning kan komen en ook dingen met elkaar kan doen'. "Maar ook aandacht geeft aan het historisch perspectief", besluit ze.