Stedendriehoek / Achterhoek

Gratis zakken compost vliegen de deur uit

In Doesburg werden zaterdag zakken compost uitgedeeld.
In Doesburg werden zaterdag zakken compost uitgedeeld. © Omroep Gelderland
WILP - Al voor de klok 10.00 uur slaat, staan de automobilisten in een lange rij voor de Stadswerf in Doesburg. Tijdens de Landelijke Compostdag is het gratis zakken vruchtbare compost halen. En ja, voor gratis komt iedereen vroeg zijn bed uit. De dag is bedacht als bedankje voor het inzamelen van gft. Maar hoe netjes doen we dat eigenlijk?
Bij Attero in Wilp wordt jaarlijks 225.000 ton groente fruit en tuinafval (gft) verwerkt tot compost. "Het is ongelooflijk belangrijk dat die compost schoon is", zegt Sander Dekker van Attero. "Je wilt er geen stukjes plastic in hebben. We willen onze omgeving gewoon niet vervuilen. Compost komt weer terug in de bodem, dus dat moet schoon zijn."

Lopendebandwerk bij de Stadswerf

Vrijwilligers van verschillende sportclubs helpen deze zaterdag in Doesburg bij het uitdelen van de compostzakken. En dat uitleveren van de veertigduizend zakken lijkt wel lopendebandwerk.
Zakken uitdelen in Doesburg

Complimenten voor GFT afvalscheiding in Gelderland

Over wat wij in Gelderland in de gft-klikko stoppen, daar is Dekker niet ontevreden over. "Ik moet een compliment maken aan de Gelderlanders, want het gft dat wordt aangeleverd is doorgaans best goed van kwaliteit. Maar het kan natuurlijk altijd beter."
Want er gaan nog altijd dingen mis. "De probleemstromen die we vooral tegenkomen zijn glas, plastics, tegels en schuttingplanken uit de tuin. Dat hoort niet in het gft. Voor ons is het heel erg lastig om dat tot op het laatste procent eruit te krijgen. De grote vervuiling, die krijgen we er echt wel goed uit. Daar hebben we moderne technieken voor in onze fabriek. Maar een heel klein stukje glas, dat is lastig om het eruit te krijgen. Het is wel een heel grote probleemstroom in de compost. Het mag er gewoon niet inzitten."
Hier maken ze compost
Ook bij Dar in Nijmegen zien ze het nog weleens misgaan, zegt Josianne Visschers namens de afvalverwerker. "Bloemen en planten, dat weten mensen meestal wel. Maar ook restjes botten van vlees en visgraten mogen erbij." Wat er dan weer niet bij mag, is soms lastiger. Visschers: "Kattengrit mag er niet in. En ook bewerkt hout mag niet."
Het gaat wel steeds beter, merken ze bij de Dar. Toch komen de medewerkers van het bedrijf nog weleens gft-kliko's tegen waar bijvoorbeeld de groentezakjes met plastic en al in zijn beland. "Op het moment dat we het zien, legen we de bak niet. En als jij keurig je afval scheidt, maar de rest van de straat niet, dan kan het zijn dat een vracht moet worden afgekeurd. Die moet dan in z'n geheel verbrand worden. Zonde, ja."