Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Aanpak stroomnet gaat hier voor veel overlast zorgen

Sfeerimpressie van het nieuwe onderstation in Bemmel.
Sfeerimpressie van het nieuwe onderstation in Bemmel. © Alliander
BEMMEL - De energietransitie gaat de komende jaren veel overlast veroorzaken doordat het stroomnet moet worden aangepakt, zegt Liander. In de gemeente Lingewaard alleen al moeten bijvoorbeeld één op de drie wegen worden opengebroken voor onder meer nieuwe bekabeling. De gemeente Lingewaard heeft daarom een overeenkomst met Liander gesloten, om de overlast door de werkzaamheden zo veel mogelijk ter beperken.
"We zijn al volop aan de slag hier", zegt Casper Vogelaar van Liander. "Dit is een onderdeel van een grote puzzel die we hier in de regio aan het doen zijn." Bij Bemmel, aan de Heuvelsestraat, is Liander begonnen met de bouw van een nieuw onderstation.
Het is een van de vele projecten om extra capaciteit op het stroomnet te krijgen. Dat net raakt alsmaar voller door zonnepanelen, warmtepompen en windmolens. Er zijn ook steeds meer bedrijventerreinen.

Bouw onderstation lang niet genoeg

"Door de bouw van dit station, maar ook de kabels die we door Bemmel, Doornenburg en Gendt leggen, zullen we wat meer lucht gaan krijgen op dit station en ook wat meer klanten kunnen gaan aansluiten", vervolgt Vogelaar.
Maar alle problemen zijn daarmee zeker niet opgelost. Van de 62 grootgebruikers die op de wachtlijst staan kunnen er maar 15 worden aangesloten. De rest moet dus wachten. "Dat duurt totdat we meer capaciteit hebben vanuit TenneT en vanuit onze eigen netinfrastructuur."
"We slaan als netbeheerder en gemeente de handen ineen," zegt wethouder Maarten van den Bos van Lingewaard. "We gaan dat doen om zo vooruit te komen."

Overlast

Want Liander staat in de gemeente Lingewaard voor een enorme opgave om het stroomnet aan te pakken. En dat zullen de inwoners zeker gaan merken. "Eén op de drie straten in de wijken moeten open," legt Casper Vogelaar uit. "Er komen steeds meer transformatorhuisjes bij om al die klanten en ook de mensen thuis te voorzien van de gevraagde spanning."
Een goede samenwerking tussen gemeente en Liander moet de overlast zo veel mogelijk beperken. "Ik snap dat het echt niet altijd leuk zal zijn voor de mensen, dat snap ik," zegt wethouder Maarten van den Bos. "Maar we maken een mooie overeenkomst met Liander, zodat we dat ook op een goede manier doen. We gaan niet in één keer een hele wijk afsluiten. We proberen te voorkomen dat mensen niet meer bij huis of de winkel kunnen komen. Maar als we niets doen, hebben mensen er op termijn nog veel meer last van."