Rijk van Nijmegen

Zwangere vrouw aangereden door straatracers: celstraffen geëist

Een van de raceauto's.
Een van de raceauto's. © SK-media
GROESBEEK - De twee racers stonden, net als in een film, naast elkaar. Een startsignaal werd gegeven. Plankgas en onder luid gebrul van hun uitlaten raceten Rick en Martijn over de weg. Maar het werd een race met alleen maar verliezers. “Het is het domste wat ik ooit in m’n leven heb gedaan.”
Twee jaar geleden ging het vreselijk mis. De racers Rick T. (23) en Martijn J. (22) uit Groesbeek vlogen vol gas over een industrieterrein in het Brabantse Beugen, nabij Boxmeer. Op dat moment reed een zwangere vrouw nietsvermoedend over een voorrangsweg. Een van de twee racers ramde haar BMW, waardoor de vrouw haar dijbeen brak en vele kneuzingen opliep. Dat meldt Omroep Brabant.

'Je rijdt maar sloom'

De mannen met snelle, gepimpte auto's hadden die dag met een groep een rondrit gemaakt door Duitsland. Daar reden ze hard en maakten meerdere verkeersovertredingen. 'Je rijdt maar sloom', werd gezegd tegen Rick R. toen hij bij de McDonald's in het dorp reed.
Maar daar bracht Rick R. snel genoeg verandering in. Een kilometer verderop gingen de Volkswagen Golf en gepimpte Nissan zij aan zij in de startblokken staan. Het startsignaal werd gegeven en beide mannen reden plankgas onder luid gebrul van hun uitlaten richting de voorrangsweg.

Botbreuk en kneuzingen

Ze moeten zo'n 84 tot 114 kilometer per uur hebben gereden, toen Martijn J. op de BMW van de zwangere vrouw botste. Dat is te zien op de beelden die in de rechtszaal werden getoond. Martijn J. brak zelf zijn knieschijf en liep een hersenschudding op. Zijn Nissan stond nog in de vijfde versnelling.
De vrouw sloeg met haar auto over de kop en belandde vervolgens weer op vier wielen naast de weg. Zij brak haar dijbeen en liep vele kneuzingen op. De brandweer moest haar uit haar auto knippen. Haar ongeboren kind had gelukkig niets, maar 'deze straatrace had nog veel erger kunnen aflopen', volgens de officier van justitie, die celstraffen eist.

'Domste ooit'

Omdat het tweetal samen de straatrace aanging, eist de officier van justitie maandag een celstraf tegen beide racers. Tegen Rick T. is zes maanden cel geëist, Martijn J. riskeert één maand extra. Omdat hij een uur voor de botsing in Nijmegen al was gewaarschuwd voor zijn asociale rijgedrag door de politie. Beiden mogen de komende drie jaar de weg niet op.
“Het is het domste wat ik ooit in m’n leven heb gedaan”, gaf Martijn aan. En Rick sloot zich daarbij aan. De uitspraak is op 1 april.