Rivierengebied

Burgemeester wist dat hij monumentale kozijnen niet mocht vervangen

De burgemeester en het pand.
De burgemeester en het pand. © Omroep Gelderland
ZALTBOMMEL - Burgemeester Pieter van Maaren van de gemeente Zaltbommel wist dat hij niet mocht rommelen aan de gevels van zijn monumentale woning, dat blijkt uit stukken in handen van Omroep Gelderland. Eind vorig jaar ontdekte een toezichthouder dat Van Maaren zich niet aan de vergunningen voor de renovatie van zijn huis heeft gehouden.
Van Maaren ligt onder vuur vanwege de verbouwing van zijn monumentale pand. Hij verving de kozijnen en de ramen, terwijl hij dat niet had mogen doen. De burgemeester betreurde in februari de gang van zaken. Bij een controle bleek volgens hem dat ‘hij ook voor dit onderdeel van het monument vooraf advies en toestemming had moeten vragen'.

Discussie

Maar uit door Omroep Gelderland opgevraagde stukken blijkt dat dat geen verrassing had kunnen zijn. In de zomer van 2020 wordt een vergunning aangevraagd om het monumentale pand te restaureren. Er ontstaat discussie tussen de monumentencommissie en de aannemer van Van Maaren. Het gaat onder meer om de kozijnen aan de voorkant van de woning.
In het plan wordt gesproken over zogenoemde achterzetramen: ramen achter de monumentale ramen om de woning beter te isoleren.

'Bestaande kozijndelen blijven intact'

Maar de monumentencommissie wil dat de 'historische vensters' niet worden aangetast. De aannemer van Van Maaren komt met een oplossing: een slanker achterzetraam. Daarmee is van buitenaf niets zichtbaar en ‘blijven de bestaande kozijndelen intact.’
Met die aanpassing gaat de monumentencommissie akkoord. De voorkant blijft behouden en de woning krijgt toch iets meer comfort.

Volledig in strijd met advies

Volledig in strijd met het advies worden die achterramen niet geplaatst en de kozijnen vervangen. Bovendien wordt in een bouwhistorisch onderzoek nadrukkelijk geadviseerd om terughoudend om te gaan met bouwkundige ingrepen. Want zo staat in een rapport, de woning is ‘uitzonderlijk goed bewaard gebleven'.
Extra pijnlijk: de burgemeester gaf zelf opdracht tot dat bouwhistorisch onderzoek.

Van Maaren wil nu niet reageren

Op vragen van Omroep Gelderland wil Van Maaren niet reageren. “De feiten rondom het geheel deel ik zoals afgesproken donderdag eerst met de raad. Daarmee zullen uw vragen beantwoord worden", zegt hij.
Donderdag vergadert de gemeenteraad over het verslag van een besloten vergadering. Er wordt dan gestemd om de notulen alsnog openbaar te maken. Daarna geeft Van Maaren een toelichting. De commissaris van de Koning, Henri Lenferink, heeft erop aangedrongen dat Van Maaren zich ook in het openbaar moet verantwoorden.
Omroep Gelderland heeft een onderzoeksredactie die misstanden aan het licht brengt. Kent u zo'n verhaal en wilt u dat dat wordt aangekaart? Lees dan hier hoe u contact met ons kan opnemen.