Rijk van Nijmegen

'Boze en gefrustreerde' werknemers van NXP leggen 48 uur het werk neer

De fabriek van chipproducent NXP in Nijmegen
De fabriek van chipproducent NXP in Nijmegen © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Werknemers van de Nederlandse chipmaker NXP gaan voor de tweede keer in een week tijd staken, kondigt vakbond FNV aan. Vanaf dinsdagochtend leggen werknemers van onder meer de vestiging in Nijmegen 48 uur het werk neer omdat cao-onderhandelingen tussen de bond en NXP zijn vastgelopen.
Volgens FNV-bestuurder Bernard van Iren kunnen medewerkers van de chipmaker met hun huidige loon nauwelijks rondkomen. "NXP vergeet voor het gemak dat het personeel niet alleen uit hoogopgeleide, goedbetaalde werknemers bestaat. Er werken ook mensen in de fabrieken en die moeten rondkomen van heel wat minder salaris dan hun collega's op kantoor."

'Mager' loonbod

FNV eist onder meer een 9 procent hoger loon voor de ongeveer 2300 medewerkers van NXP in Nederland, als compensatie voor de gestegen inflatie. NXP wil voorlopig niet verder gaan dan 4 procent per jaar, zegt de bond. Volgens Van Iren zijn werknemers boos en gefrustreerd over het "magere" loonbod van de chipfabrikant.
NXP regeert teleurgesteld op de oproep van de FNV om te gaan staken. De woordvoerder van het bedrijf wijst erop dat de salarissen vorig jaar met 7,1 procent zijn verhoogd, naast een eenmalige vergoeding van 1,5 tot 2,5 procent en een bonus van tenminste 6 procent.
Het bedrijf zegt te blijven onderhandelen met de overige bonden en hoopt dat de FNV hier spoedig bij aansluit.