Gelderland

Motorrijders opgelet: 'Je bent altijd de verliezer'

ARNHEM - Steeds meer mensen schaffen een motor aan. De tweewieler is een handig vervoersmiddel, bijvoorbeeld in de dagelijkse files. Maar het is wel opletten geblazen. "Als je wordt aangereden, ben je als motorrijder altijd de verliezer."
Het motorseizoen is weer begonnen. En dus is het voor iedereen weer even extra opletten wanneer je de weg op gaat. "Je moet als motorrijder risico's inschatten", zegt ervaren motorrijder Arjan Everink, die lid is van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) in Arnhem.

Tip voor de motorrijder

"Als je wordt aangereden, ben je als motorrijder altijd de verliezer. De voorrangsvraag is voor mij niet interessant. Je moet tactisch motorrijden." En daarvoor heeft de motorrijder een tip en wat aandachtspunten.
"Neem als motorrijder altijd de positie in waar de meeste ruimte is. Dat wanneer er iets gebeurt, je altijd kunt uitwijken." Dat doet hij zelf ook.

Dit is de veiligste weg

Ook waarschuwt hij: "Het is altijd de vraag of een naderende automobilist je gezien heeft. Het smalle silhouet van de motorrijder kan net achter de raamspijl van de auto zitten of achter het navigatiesysteem op het dashboard."
"De snelweg is voor ons motorrijders één van de veiligste wegen. Omdat je allemaal dezelfde kant op rijdt."
Ook heeft hij nog een verzoek aan de autorijder: "Ga op zoek naar de motorrijder in het verkeer. Want vaak is die er ineens, omdat je op een motor iets sneller bent en een kleiner voertuig hebt. Wees altijd beleefd en heb respect. Ook naar fietsers."