Rivierengebied

Klushuis verandert in nachtmerrie, vrijwilligers schieten te hulp

Vrijwilligers helpen Sarah met het slopen van haar aanbouw
Vrijwilligers helpen Sarah met het slopen van haar aanbouw © Omroep Gelderland
WAMEL - Een dagje het verschil maken voor iemand, dat is het doel van NLDoet. Het is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, opgezet door het Oranje Fonds. En dat gebeurde zeker ook in Wamel, waar Sarah van Rooijen woont met haar twee jonge kinderen. In augustus 2022 kocht ze het klushuis met haar man Harrie, maar wat een droom voor het gezin had moeten zijn draaide uit op een nachtmerrie.
"We werden samen verliefd op dit huis, met zo'n fijne tuin waar de kinderen konden spelen. Het is een prachtig oud huis waar veel aan opgeknapt moest worden maar dat zagen we samen wel zitten. Maar we hebben hier slechts twee maanden gelukkig gewoond en toen werd mijn man ziek. Hij kreeg kanker en is op 13 november overleden," vertelt Sarah.

Illegaal aangebouwde delen

Voor de aankoop bleek er al iets mis te zijn met de vergunningen van de vorige eigenaar. Hij had namelijk zonder toestemming verschillende ruimtes aan het huis aangebouwd. Maar Sarah en haar man Harrie wilde het huis zo graag hebben dat ze de gok hebben gewaagd: "We dachten, wat dit ook is, we lossen het wel op samen."
Na het plots en onverwachte overlijden van Harrie bleef Sarah als alleenstaande moeder alleen achter in het grote klushuis: "Na lang wachten hoorde ik in november 2023 van Rijkswaterstaat en de gemeente dat de illegaal aangebouwde delen van het huis voor 15 januari 2024 gesloopt moesten worden. Ik had geen idee hoe ik dit moest doen in mijn eentje. Gelukkig kreeg ik toen nog even uitstel."
Het droomhuis van Sarah en Harrie
Het droomhuis van Sarah en Harrie © Omroep Gelderland

Hulp voor Sarah

En na dit uitstel komt in het geval van Sarah geen afstel. Want dit weekend schoten zo'n vijftien vrijwilligers van de Vrijwilligerscentrale West Maas en Waal de alleenstaande moeder te hulp.
Nathalie de Jonge, coördinator bij Buurtgezinnen West Maas en Waal nam het initiatief: "Ik kende Sarah al langer, en hoorde dat alle illegale delen van haar huis gesloopt moest worden. Ja, dat is gewoon niet te doen in je eentje, daar heb je hulp bij nodig."
Sarah's droomhuis moest voor een deel gesloopt worden.

Emotioneel beladen klus

Zo gezegd, zo gedaan. Vrijwilligers lopen met kruiwagens af en aan, containers vol puin worden afgevoerd. Sarah zorgt tussen het helpen door voor een bakje koffie, appelflappen en soep.
Ze is de vrijwilligers ontzettend dankbaar: "Ik vind het heel bijzonder dat er zoveel vrijwilligers zijn die een ander willen helpen. Het is een grote en emotioneel beladen klus voor ons. Dan is het superfijn dat er zo'n club met zoveel positieve energie hier aan de slag gaat. Heel erg fijn!"