Rivierengebied

Vrijwilligers in het zonnetje tijdens NLdoet: 'Heel mooi en eervol'

Vrijwillers onderhouden de Joodse graven.
Vrijwillers onderhouden de Joodse graven. © Omroep Gelderland
TIEL - Vrijwilligers staan deze dagen in het zonnetje. De landelijke NLdoet-actie van het Oranjefonds wil het belang voor de samenleving van de noeste, onbetaalde arbeiders benadrukken. Zoals op de Joodse begraafplaats in Tiel.
Daphne van Malsen helpt de afgelopen vier jaar mee met het onderhoud van de Joodse begraafplaats in Tiel. Omdat ze het belangrijk vindt om de geschiedenis levend te houden. "En het is mooi en eervol werk."
Pierre van der Schaaf van de Stichting Ter Navolging Tiel heeft al jaren lang de vrijwilligers onder zijn hoede die de begraafplaats onderhouden: "Onze club doet dit al jaren enthousiast en met heel veel liefde."

Joodse gemeenschap Tiel bestaat niet meer

Een Joodse gemeenschap in Tiel bestaat niet meer. Een deel werd vermoord door nazi's. Anderen zijn gevlucht en wisten te ontkomen. "Een aantal families keerde terug, en anderen vestigden zich elders.
Overigens, ten opzichte van de rest van ons land hebben hier meer Joden de Tweede Wereldoorlog overleefd: 70 procent, dankzij de toenmalige Nederlandse politiecommissaris," zegt Van der Schaaf. "Elders was dat 30 procent."
De 77-jarige Joodse Franklin van Blijdesteijn woont nog in Tiel. Zijn naaste familie overleefde de catastrofe. Die liggen begraven op de Joodse begraafplaats. Hij is blij met het werk van de vrijwilligers: "Ze verdienen allemaal een lintje want ik vind dat ze fantastisch werk doen."