Gelderse Vallei

Deze verzetsheld zette met gevaar voor eigen leven militairen over de Rijn

Verzetsstrijder Kees Mulder (rechts) met de Canadese generaal Foulkes in 1965.
Verzetsstrijder Kees Mulder (rechts) met de Canadese generaal Foulkes in 1965. © K. Heijers
WAGENINGEN - Hij bracht in de Tweede Wereldoorlog dwars door de frontlinies tientallen geallieerden militairen in veiligheid, verstopte meer dan honderd mensen en had zelf vele onderduikers in huis. Voor zijn moed gaven de Amerikanen en Britten hem de hoogst mogelijke onderscheiding, maar in Nederland is verzetsstrijder Kees Mulder uit Wageningen nooit beloond voor zijn heldendaden. Hoog tijd voor een boek over de sigarenmaker die de codenaam De Rode Pimpernel kreeg, vond historicus Evertjan van Roekel uit Wageningen.
"Kees Mulder was een hele bescheiden, rustige man; helemaal niet iemand met een karakter waarvan je verwacht dat hij van zo'n onschatbare waarde zou worden voor het verzet", vertelt Evertjan van Roekel. Hij heeft zijn kersverse boek De Rode Pimpernel. Kees Mulder, stille kracht van het verzet in Wageningen voor zich liggen in de capitulatiezaal van Hotel De Wereld in Wageningen. Nu gevuld met hotelgasten en koffiedrinkers, maar op 5 mei 1945 waren hier de capitulatieonderhandelingen tussen de Duitse en Canadese legerleiding in bijzijn van Prins Bernard. "En Kees Mulder was daar naar eigen zeggen ook bij", vertelt Van Roekel.
Schrijver en historicus Evertjan van Roekel met zijn boek over verzetsheld Kees Mulder
Schrijver en historicus Evertjan van Roekel met zijn boek over verzetsheld Kees Mulder © Omroep Gelderland
"Mulder was in 1944 koerier voor de gemeente en had daardoor in het volledig geëvacueerde Wageningen alle vrijheid om rond te reizen. En stilletjes allerlei verzetsdaden uitvoeren. Hij verzorgde voor grote groepen onderduikers bonkaarten om aan eten te komen."
"En hij verstopte zeventig geallieerde militairen die in bezet gebied terecht waren gekomen in een grafkelder op een begraafplaats. Daar zagen de Duitsers ze niet. In een donkere nacht zette hij ze dan in zijn eentje in groepen van tien over de Rijn. Aan de overkant waren ze veilig in geallieerd gebied. In december 1944 deed hij dat bij voorkeur op de feestavonden zoals Kerst, want dan hadden de bezetters een borrel gedronken en letten ze niet zo goed op."
Kees Mulder kreeg een hoge onderscheiding van de Amerikanen en Britten
Kees Mulder kreeg een hoge onderscheiding van de Amerikanen en Britten © Omroep Gelderland
Een onderscheiding kreeg hij van Nederland nooit voor zijn werk. Wel een officiële uitnodiging voor de uitvaart van Koningin Wilhelmina en hoge onderscheidingen van de Amerikanen en Britten. In Wageningen is een straat naar hem vernoemd.
Nu is er dus een boek over het verzetswerk van Kees Mulder, die als codenaam De Rode Pimpernel kreeg. Met daarin veel historische documenten en foto's. Ooit waren die zwart/wit, maar nu zijn ze ingekleurd. Donderdag krijgt de burgemeester van Wageningen het eerste exemplaar overhandigd.
Kijk hier naar het interview met Evertjan van Roekel:
Boek over verzetsheld 'De Rode Pimpernel'