Gelderse Vallei

111 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers geweld in jeugdzorg

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
Slachtoffers van geweld in de jeugdzorg hebben een tegemoetkoming van 5000 euro per persoon gekregen. Onder hen is een honderdtal jongeren onder de 15 jaar.
Driekwart van de jongeren die in de jeugdzorg terechtkwamen, hebben een vorm van geweld meegemaakt, meldt de NOS. "Geld kan helpen bij het erkennen van het leed", aldus Micha de Winter, voorzitter van de commissie die de cijfers boven tafel kreeg.
Ook onze provincie kent schrijnende gevallen binnen de jeugdzorg. Zo kwam aan het licht dat tientallen oud-pleegkinderen zijn vernederd, mishandeld of misbruikt door hun pleegouders in het dorp De Glind, nabij Barneveld. Dat ontdekte Omroep Gelderland in 2022.

'Mijn pleegvader betastte mij'

Meer dan acht oud-pleegkinderen zijn seksueel misbruikt. “Mijn pleegvader betastte mij. Volgens hem was dit normaal, gebeurde het overal. Noem het liefde”, zei een voormalig pleegkind.
Susan werd als 14-jarige ook seksueel misbruikt door haar pleegvader in het dorp. Ze klopte destijds aan bij de politie en wilde aangifte doen. Maar hij ontkende alles en er kwam geen zaak. Dit jaar deed Susan alsnog aangifte: "Ik weet dat hij zelf dochters heeft. En dat hij is blijven werken met kwetsbare kinderen. Ik ben bang dat er nog meer slachtoffers zijn", vertelt Susan.

111 miljoen

In totaal is 111 miljoen euro uitgekeerd aan alle slachtoffers. Het gros van de mensen die de tegemoetkoming heeft gekregen, is tussen de 24 en 44 jaar. Een honderdtal betrof jongeren van minder dan 15 jaar. Nog eens honderd mensen meldden zich van 84 tot 94 jaar.
De tegemoetkoming is 101 miljoen euro hoger dan de 10 miljoen euro die werd verwacht. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven schatte dat zo'n tweeduizend mensen zich zouden melden. Al snel bleek dat dit er meer zouden zijn: zo'n 22.500 mensen in totaal.
Het fonds dat de regeling uitvoert, beoordeelde onder meer de informatie die een slachtoffer aandroeg en welke jeugdzorg diegene kreeg, om te beslissen of diegene in aanmerking kwam. Het is niet wettig bewezen - door een rechter - dat er sprake is geweest van geweld.