Arnhem en omstreken

Brand bij papierfabriek Parenco

De brandweer is aanwezig bij de papierfabriek.
De brandweer is aanwezig bij de papierfabriek. © Persbureau Heitink
RENKUM - In een gebouw van papierproducent Parenco in Renkum heeft vrijdagochtend brand gewoed. De brandweer kwam met meerdere wagens naar de locatie in Renkum om het vuur te bestrijden.
De brand woedde volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Midden in een zogenaamde 'oudpapierloods'. Een 112-verslaggever die bij de brand is, laat weten dat de rookontwikkeling bij de fabriek fors was.
De brand zou rond 7.15 uur zijn ontdekt in één van de panden bij de papierfabriek. Er waren zo’n zes mensen aanwezig toen de brand ontstond. Zij hebben meteen alarm geslagen waarop de brandweer is uitgerukt en opgeschaald. Drie brandweerkorpsen kwamen ter plekke.

Steekvlam

Rond 8.45 uur kon het sein 'brand meester' worden gegeven. Vermoedelijk zaten er batterijen bij het oud papier en is er een steekvlam ontstaan, meldt de woordvoerder van de papierfabriek. In batterijen zit lithium dat reageert op zuurstof en kan ontploffen of ontvlammen. Via de loopbanden ging het brandende papier de fabriek door.
Maar dat duurde niet lang. Volgens de woordvoerder van Parenco waren ze er op tijd bij en is niemand gewond geraakt. Ook gaan de werkzaamheden bij de fabriek gewoon weer door. De brandweer laat weten dat de nabluswerkzaamheden nog wel enige tijd in beslag zullen nemen.