Arnhem en omstreken

Koning Charles vindt dat Arnhemmer Frans (70) een onderscheiding verdient

Frans Ammerlaan met een Britse veteraan.
Frans Ammerlaan met een Britse veteraan. © Taxi Charity
ARNHEM - Frans Ammerlaan uit Arnhem krijgt een bijzondere Britse onderscheiding voor zijn inzet voor Britse oorlogsveteranen. Ammerlaan wordt daarmee bedankt voor zijn betrokkenheid bij herdenking en diensten aan Britse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog.
De onderscheiding die Ammerlaan ontvangt is de Member of the Order of the British Empire (MBE), de vijfde rang in de Orde van het Britse Rijk. "Ik ben er echt van onder de indruk. Flabbergasted, zoals de Britten dat zeggen", reageert Ammerlaan. "Maar ik vind het veel te veel eer, hoor."
Toch is Ammerlaan erg dankbaar voor de vele warme reacties die hij al heeft ontvangen. Niemand minder dan koning Charles beoordeelt of iemand de onderscheiding verdient, die bestaat uit een oorkonde en een medaille.
"Ik ben al dertig jaar bezig met het uitdragen van de Slag om Arnhem namens de Market Garden Foundation. In heb in al die tijd veel contacten gemaakt met Britse veteranen en hun familie", zegt Ammerlaan. Ook heeft hij zes monumenten helpen oprichten en helpt hij al geruime tijd bij de overtochten van veteranen naar Nederland tijdens herdenkingen.

Blijven herdenken

"Ik vind het heel belangrijk dat we blijven herdenken", zegt de Arnhemmer over zijn grote drijfveer om zich in te blijven zetten voor deze organisaties. "Vrijheid hebben we niet voor niets. Het is belangrijk dat we de offers van de veteranen die hier de oversteek hebben gemaakt om ons te bevrijden blijven herinneren." Hij hoopt dan ook dat hij dit nog een aantal jaren kan doen.
In al die jaren heeft Ammerlaan veel bijzondere momenten meegemaakt, maar een moment dat hem erg is bijgebleven is de eerste keer dat in samenwerking met de Taxi Charity for Military Veterans een lange karavaan door Nederland reed. "Toen waren er nog 120 veteranen die in tachtig taxi's door heel Nederland reden. Van die veteranen zijn er nu nog maar acht over. Door heel Nederland waren wegen afgesloten. Dat moment vergeet je nooit meer", vertelt hij.
Ammerlaan is nog in afwachting van een uitnodiging voor de uitreiking. Dit is waarschijnlijk op de Engelse ambassade in Den Haag. "Dan kan ik de mensen meenemen die me lief zijn en kunnen we het samen vieren", aldus Ammerlaan.