Stedendriehoek

Nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie geopend: 'Voorbeeld voor heel Nederland'

Veel hout gebruikt bij de bouw van de zuivering.
Veel hout gebruikt bij de bouw van de zuivering. © Omroep Gelderland
TERWOLDE - Circulair, duurzaam, modulair en dus goed voorbereid op de toekomst. Dat is de rioolwaterzuivering in Terwolde. Het waterschap Waterschap Vallei en Veluwe wil dat de totaal gerenoveerde waterzuivering een voorbeeld wordt voor de rest van het land. Door nieuwe regelgeving moeten de komende jaren veel zuiveringen vernieuwd worden.
De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Terwolde is in feite nieuwbouw, maar dan op dezelfde locatie als de oude installatie. Die voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Wie hier rondkijkt kan allerlei bijzonderheden en innovaties op het gebied van waterzuivering zien.

Minimale schade aan het milieu

"Wij hebben echt bij het ontwerpen gekeken hoe wij met zo min mogelijk milieu impact deze zuivering kunnen bouwen," zegt projectleider Zeeger van de Koppel trots.
Zo is er veel hout gebruikt als bouwmateriaal, voor het leidingenstelsel bijvoorbeeld. En op de loopbrug langs de zuiveringstanks liggen zonnepanelen, die een deel van de energie voor de waterzuivering leveren. Oude bouwmaterialen zijn hergebruikt. En er ligt geen beton op de bodem, maar daar groeit straks gras.

Medicijnresten

De zuivering bestaat eigenlijk uit een aantal van dezelfde modules, zodat de installatie makkelijk vergroot of verkleind kan worden. "Vergelijk de modulaire bouwwijze met lego. Dat kennen we allemaal denk ik wel van vroeger. We kunnen zo vrij makkelijk nieuwe zuiveringstechnieken toevoegen. Bijvoorbeeld voor medicijnresten, of in de toekomst voor microplastic verontreinigingen en alle andere stoffen die we nu nog niet kennen."
Dit moet het voorbeeld zijn voor Nederland
Maar er is nog een voordeel aan de modulaire bouwwijze. "Als wij kijken, is er nu een behoorlijke schaarste aan personeel. Als andere waterschappen op dezelfde modulaire wijze een zelfde waterzuivering gaan bouwen, dan kun je ook personeel gaan uitwisselen. Dan kun je dus met minder personeel meer zuiveringen gaan onderhouden."
De waterzuiveringsinstallatie maakt het rioolwater schoon van de inwoners van de gemeente Voorst en een deel van Deventer en Apeldoorn. Het is de bedoeling dat het schone water straks zelfs weer teruggevoerd kan worden naar het Veluwse beken systeem.
"Dit moet het voorbeeld zijn voor Nederland, maar ik zou het jammer vinden, als het alleen gekopieerd wordt. Ik zou het mooi vinden als het doorontwikkeld wordt, waardoor het nog beter wordt."

Zelf een kijkje nemen in de hypermoderne waterzuiveringsinstallatie in Terwolde? Dat kan. Zaterdag staan de deuren open tussen 10 en 14 uur voor belangstellenden.