Rijk van Nijmegen

Man moet zes jaar cel in voor dodelijk ongeluk

De politie doet onderzoek naar de aanrijding.
De politie doet onderzoek naar de aanrijding. © JBmedia/ Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Een 38-jarige Nijmegenaar moet zes jaar de gevangenis in omdat hij in Rotterdam een koppel doodreed. De rechtbank legde hem donderdag ook tbs met dwangverpleging op en hij mag tien jaar niet meer rijden.
Het ongeluk was op 2 september 2023 op een zebrapad op de Maasboulevard. Een 74-jarige vrouw en een 79-jarige man staken bij groen licht over. Op dat moment reed de Nijmegenaar met gemiddeld 100 tot 116 kilometer per uur door rood en raakte het stel. Zij overleden vrijwel direct aan hun verwondingen.

Onder invloed van cannabis en alcohol

De man reed onder invloed van cannabis en een grote hoeveelheid alcohol in zijn bedrijfsauto. In Rotterdam beging hij veel verkeersovertredingen: hij reed veel te hard, negeerde een doorgetrokken streep in een tunnel en reed door een wegafzetting.
Vanwege zijn roekeloze rijgedrag veroordeelde de rechtbank hem voor doodslag. Daarnaast is hij schuldig bevonden aan het verlaten van de plaats van het ongeval en gevaarlijk rijgedrag.

Straf iets lager dan eis

De straf valt iets lager uit dan de eis van de officier van justitie, want hij leidt aan meerdere stoornissen en is daardoor in verminderde mate toerekeningsvatbaar. Bovendien is de verwachting dat hij lange tijd in de tbs-kliniek moet blijven.