Arnhem en omstreken

Vrouw die fatale brand veroorzaakte krijgt negen jaar celstraf en tbs

De afgebrande woning aan de De Wiltstraat.
De afgebrande woning aan de De Wiltstraat. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De 38-jarige vrouw die al ruim een jaar vastzit voor de fatale brand aan de Arnhemse De Wiltstraat is maandag veroordeeld tot 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat is iets minder dan de 10 jaar cel met tbs die het OM had geëist.
De advocaat van de veroordeelde had gevraagd om het veel mildere tbs met voorwaarden dat veel meer vrijheden kent. Daaraan zou maximaal een celstraf van 5 jaar gekoppeld kunnen worden.
Het Pieter Baan Centrum (PBC) dat de vrouw onderzocht, vond dat een optie, maar de rechter gaat daar niet in mee. Die benadrukt dat de vrouw zich in het verleden vaker aan behandelingen onttrok. De behandeling zal volgens de rechter bovendien langdurig en intensief moeten zijn en kent geen maximumduur.

Verklaringen moeder en zus doorslaggevend

Voor de rechter weegt zwaar mee dat onder meer de moeder en zus van de veroordeelde verklaringen hebben afgelegd waaruit blijkt dat zij de dader is. Die verklaringen noemt de rechter geloofwaardig. "Er zitten details in die zij anders niet hadden kunnen weten."
Dat de veroordeelde later ging verklaren dat het het slachtoffer zelf was die de brand zou hebben aangestoken, beoordeelt de rechter als niet-aannemelijk en ongeloofwaardig.

'Zij zaten opgesloten'

Opzettelijke brandstichting met levensgevaar en de dood tot gevolg is volgens de rechter dus overtuigend bewezen. "U wist dat de slachtoffers nog aanwezig waren. Er waren geen uitwegen, waardoor zij in feite zaten opgesloten", spreekt bij de aanwezige verdachte toe.
De verwoestende brand ontstond vroeg in de ochtend op dinsdag 31 januari vorig jaar. De veroordeelde vrouw bezocht toen de 47-jarige Jacky. Ook de 51-jarige Astrid was bij haar op bezoek. Beiden overleden door de brand die is aangestoken. "Van hun lichamen was weinig over", voegt de rechter daaraan toe.
Het verlies zal voor de nabestaanden vermoedelijk de rest van hun leven pijnlijk en verdrietig zijn
rechter
De brand bleef nog de hele ochtend woeden. Zeventig buurtbewoners moesten hun huis uit, sommigen van hen in pyjama. Die avond werd tussen de resten een dodelijk slachtoffer gevonden. De volgende ochtend stuitte de politie op een tweede stoffelijk overschot. Zeven naastgelegen woningen werden onbewoonbaar verklaard.
Eerder op de avond was er nog niets aan de hand geweest. De vrouwen zouden elkaars nagels hebben gelakt en make-up bij elkaar hebben opgedaan. Het waren vriendinnen.

'In haar eigen woning'

Het verlies zal voor de nabestaanden vermoedelijk de rest van hun leven pijnlijk en verdrietig zijn, meent de rechter. "Het gebeurde bovendien in Jacky haar eigen woning, waar zij zich bij uitstek veilig zou moeten voelen." Ook zorgde de hele kwestie voor schrik en angst in de omgeving, ziet de rechter.
De veroordeelde vrouw werd psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Ze zou in elk geval verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Moeilijk te constateren is of haar psychoses en waanbeelden ook komen door een geestesziekte als schizofrenie, of een combinatie van trauma's en middelengebruik.

'Al nachten niet geslapen'

Dat zegt de rechter mee te hebben gewogen in zijn oordeel. Hij ziet dat de veroordeelde op dat moment nachten niet had geslapen, geen vaste woon- en verblijfplaats had, dat er sprake was van middelengebruik en zij zwaar onder druk stond.
Tegen het vonnis is nog hoger beroep mogelijk. Partijen hebben 14 dagen de tijd om dat in te dienen.