Stedendriehoek

WO II-voorstelling afgelast vanwege antisemitisme

Eric Borrias.
Eric Borrias. © Farzad Ariannejad
APELDOORN - Twee voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog gaan niet door in Apeldoorn. De reden: de toegenomen polarisatie binnen de samenleving en dan met name het groeiende antisemitisme. Dat vertelt initiatiefnemer Jan Vermaning donderdag. Wel komt er een alternatief: een concert over groepsdruk en het menselijk brein.
"Het antisemitisme heeft de kop opgestoken na 7 oktober en de oorlog op de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Daardoor is de veiligheid tijdens de voorstellingen mogelijk in het geding", legt Vermaning uit. "We zouden dan de politie moeten inschakelen. Dat ging ons te ver", legt initiatiefnemer Vermaning uit.
De gemoederen in de maatschappij lopen hoog op zodra het over de oorlog in het Midden-Oosten gaat. Amnesty International meldt op hun website het volgende: "Op 7 oktober 2023 escaleerde het geweld in Israël en de Gazastrook toen Hamas raketten op Israël afvuurde en een ongekende operatie begon in Zuid-Israël waarbij doelbewust burgers werden gedood, verwond en ontvoerd. Dergelijke aanvallen zijn oorlogsmisdrijven. Israël beantwoordde het geweld met bombardementen op Gaza, waarbij veel burgers werden gedood."
De gevolgen van dit debat in Nederland merken ze dus ook in Apeldoorn. Verhalenverteller Eric Borrias uit Zoelen zou de verteller zijn bij de voorstelling 'Verhalen langs het spoor'. "Eergisteren hoorde ik dat het niet doorgaat."

Groepsdruk en het brein

"Uitstellen willen we niet. Als de oorlog snel voorbij is, komt de rust nog niet terug in de maatschappij. Dan komen er alleen nog maar meer persoonlijke verhalen van leed naar voren", aldus de initiatiefnemer. Daarom is het afgeblazen. De uitvoeringen zou op 1 en 2 juni zijn.
Geen uitstel dus, maar wel een alternatief. "Er is een nieuw plan voor een concert van verbinding op 21 september in de Grote Kerk in Apeldoorn. Het concert heeft geen link naar een geloofsuiting. Het gaat onder meer over wat groepsdruk met het menselijk brein doet. Waarbij we tot bezinning komen. Het is vrij toegankelijk voor iedereen", aldus Vermaning.

Omroep Gelderland kreeg veel reacties op een eerdere versie van deze publicatie. Hierin werd gemeld dat Hamas op 7 oktober 3500 raketten afvuurde.

Na intern overleg heeft de redactie besloten om dit artikel aan te passen en te kiezen voor een duiding die Amnesty International geeft.