Rivierengebied

Broedseizoen al vroeg uit de veren

Een vogelaar
Een vogelaar © Omroep Gelderland
AFFERDEN - De lente begint al mooi uit de knop te springen. Overal schieten bloemen uit de grond en de eerste bomen sieren zich met frisse bloesem. Door heel Gelderland worden voorbereidingen getroffen voor het voorjaar. Ook voor het dierenrijk is het nu tijd voor een frisse start. Verschillende natuurgebieden gaan gedeeltelijk op slot om de dieren een rustige kraamkamer te bieden. Onder andere vogels hebben hier veel profijt aan.
Met hoge regenlaarzen en een grote verrekijker om zijn nek loopt ecoloog en vogelaar Bram Ubels (31) door de Afferdense Waarden. Het broedseizoen is begonnen. Dat betekent dat er vanaf dit moment zonder vergunning geen bomen meer gekapt mogen worden en dat sommige plekken voor publiek zijn afgesloten.
"Het is belangrijk dat we dat doen, want er zijn een aantal vogelsoorten die niet kunnen broeden als er te veel mensen in de buurt komen" legt Ubels uit.

'Veel activiteit'

Mogen we nog wel genieten van de natuur deze periode? "Ja", zegt Ubels. "Er zijn nog altijd gebieden die opengesteld blijven, maar het is wel belangrijk dat sommige gebieden voor de vogels worden afgesloten. Juist na een periode van best wel slecht weer, veel regen, is het deze week wat warmer en dan zie je meteen dat vogels daarop reageren. Er is veel activiteit. Vogels hebben er zin in", aldus de ecoloog.
Het broedseizoen is begonnen