Rivierengebied

Willem keek de dood in de ogen maar is nu weer bezig met zijn passie

Willem Quist is 18 jaar vrijwilliger bij Knotgroep Heteren-Randwijk.
Willem Quist is 18 jaar vrijwilliger bij Knotgroep Heteren-Randwijk.
HETEREN - "Ik heb nu reservetijd, zo voelt het". Twee jaar geleden kreeg de 65-jarige Willem Quist een hartinfarct tijdens het wilgen knotten. Hij herstelde daar goed van, maar afgelopen jaar ging het weer mis terwijl hij gedotterd werd. "Ik kreeg een hartinfarct terwijl ik op de operatietafel lag en heb drie kwartier moeten strijden voor mijn leven."
Het was domme pech maar had wel veel invloed op zijn leven. Hij kreeg namelijk ook nog eens een auto-immuunziekte en dus is zijn gezondheid broos en kan hij weinig naar vrienden toe. Inmiddels staat Willem wel weer in het veld en geniet hij nog meer van het knotten.
Door zijn auto-immuunziekte is hij vatbaar voor infecties. Hij vermijdt fysiek contact met mensen. Door het knotten kan hij toch de gezelligheid opzoeken, in de buitenlucht en op veilige afstand. Al 18 jaar lang maakt Willem onderdeel uit van de knotgroep Heteren-Randwijk, de oudste knotgroep van Gelderland.
Vanaf november tot en met eind maart is hij samen met de vrijwilligers druk met het knotten van de wilgen in hun regio. Het gaat om honderden bomen die om de vijf jaar geknot moet worden, omdat ze anders te zwaar worden kunnen omvallen. Het knotten houdt Willem fit, zowel fysiek als mentaal: "Het mooiste aan mijn werk is het voelen van de omgeving, de ruimte en natuur".

Vrede en rust

Willem is altijd al een natuurman geweest: "Ik ging vroeger als het moeilijk was op school of thuis het bos in, dat vond ik zalig. Daar vond ik vrede en rust." Zelf werkte hij jarenlang in de tropische bosbouw en leidde bosbouwers op. Wilgen knotten heeft hij er altijd als hobby naast gedaan: "Ik vind wilgen fantastisch mooie bomen die heel erg bij ons cultuurlandschap horen, dat moeten we goed onderhouden", aldus Willem.
Knotgroep Heteren- Randwijk is de oudste knotgroep van Gelderland
Knotgroep Heteren- Randwijk is de oudste knotgroep van Gelderland © Omroep Gelderland

'Natuur koesteren'

Naast zijn werk als vrijwilliger bij deze knotgroep is hij sinds veertien jaar ook lekenbroeder. Hij was op zoek naar verstilling en meditatie: "Ik ben geen kloosterling, maar wij zijn broeders en zusters die buiten in de wereld leven en met het geloof bezig zijn. Daarin is omgang met natuur ook belangrijk. "We moeten de verbintenis met de natuur koesteren", aldus Willem.
Door zijn ziekte is Willem zijn leven anders gaan bekijken, nederiger geworden. "Ziek zijn en lijden zorgt voor zelfconfrontatie en verdieping." Volgens Willem moet je in iedere levensfase nieuwe zingeving vinden. Iets doen voor een ander hoort daar volgens hem bij en dus blijft hij nog wel even knotten. Want, zoals Willem zegt: "Het knotten doe je niet alleen voor de bomen, maar ook voor de mensen."

In het tv-programma Van Gelders Grijs gaat Jochem van Gelder op bezoek bij Gelderse clubs en stichtingen, om daar met ouderen te praten over hun gezamenlijke passie.

Aflevering Van Gelders Grijs - Knotgroep Heteren- Randwijk