Stedendriehoek / Achterhoek

Petra heeft ineens een ree in de tuin: 'Die is niet lekker'

Het vermagerde reetje.
Het vermagerde reetje. © Beeld van Petra Ubbels
LOCHEM - In haar achtertuin in de Achterhoek trof Petra Ubbels een bijzondere, onverwachte gast. Deze stond voor de deur en gluurde bij haar door het raam. Vervolgens pakte hij zijn biezen en verliet via de stoep haar tuin.
"Dat is onmiskenbaar een reebok", roept Bas Worm, vicevoorzitter van Vereniging het Edelhert uit. "De mannelijke hertachtige is heel mager. Je ziet uitstekende ruggenwervels. En dat het ree zo dicht bij mensen komt, geeft aan dat ie niet lekker is. Of misschien gevoelloos, dat kan ik zo niet zeggen."
Waarom het reetje zo sterk vermagerd is, blijft gissen volgens voorzitter van Vereniging het Ree, René Leegte. "Het kan de nattigheid zijn. De reeën zijn verregend, hebben het koud. Het kost ze veel energie om weer op te warmen. Daardoor zijn ze zwak, vermagerd en vatbaar voor ziekten en parasieten."

'Dan gaan ze dood'

Een andere reden volgens Worm kan stress zijn. "Loslopende honden zorgen voor een hoop stress. Dat kost de dieren bakken met energie", weet Achterhoeker Worm. Leegte waarschuwt: "Probeer het dier nooit te vangen. Reeën zijn gevoelig voor stress, dan gaan ze dood." Ook is het nog maar de vraag of deze reebok het gaat overleven.
Het vermagerde reebokje in de tuin.

Voer een ree nooit bij

Wat je vooral niet moet doen is voedsel buiten zetten, tipt Worm. "Dat is misplaatse dierenliefde." Want daar kunnen de dieren flink last van krijgen. "Het zijn fijnproevers. Hun maag en darmen zijn gevoelig. Bovendien kunnen ze prima hun eigen kostje bij elkaar scharrelen. In het voorjaar knagen de dieren aan de grassen en kruiden die weer volop groeien."
"In het najaar verkleinen reeën hun maag. Als je ze opeens bijvoert, raken ze te vol en worden ziek. Vergelijk het met een drenkeling die op een vlot uit de oceaan aan wal komt en opeens naar de McDonalds gaat", schetst Leegte.

Gouden tip om reeën te helpen

De gouden tip om reeën te helpen? Daarover kan Worm heel kort zijn: "Houd je hond aan de lijn." Waarom? "Als reeën moeten vluchten voor loslopende honden krijgen ze veel stress. Dat kost ze veel energie." Zeker in de koudere maanden. Dan staan ze in spaarstand en teren ze op hun laatste energie.
"Misschien is dit beestje wel van hot naar her gerend, door honden verjaagd. Dat komt de gezondheid niet ten goede", aldus vicevoorzitter Worm. En de overlevingskans van het dier? "Die is zeer gering."

Ook een ree gevonden?

Neem dan contact op met de politie, net als bij een wildaanrijding, meldt de Dierenbescherming. De politie kan besluiten dat de dierenambulance het dier moet ophalen. In de ambulance is een speciale reeënkist ingebouwd. "Daar gaat het dier in. Daar ligt het op dekens met reeëngeur", aldus de Dierenbescherming.
Vicevoorzitter Worm raadt af de Dierenambulance te bellen: "Die gaan het beest proberen te vangen. Dat geeft een hoop stress." Hij adviseert de Wildbeheereenheid (WBE) te bellen. "Als het reetje gezond is, dan jagen ze 'm weg. Als dat niet zo is, dan schieten ze 'm af." De WBE heeft een valwildcoördinator in huis die oordeelt of ze het reetje uit het lijden moeten verlossen, of de politie in moeten schakelen, meldt deze.
Toch ligt het volgens de voorzitter van Vereniging het Ree niet zo simpel. "Je mag een dier niet zomaar doden. Ik adviseer toch de Dierenambulance te bellen. Die kan inschatten wat het dier nodig heeft." Ondanks dat het reetje dan het risico loopt te overlijden door de stress.

Wat is een reebok?

De reebok is een kleine, mannelijke hertachtige die slechts zo'n 70 centimeter hoog wordt. Dat het om een mannetje gaat, is te zien aan het nieuwe geweitje.

Hoezo nieuw? "Dat gewei valt er ieder jaar af. En dan groeit het dier er opnieuw een aan. Een gewei is dood materiaal in tegenstelling tot hoorns, zoals koeien en geiten hebben", aldus Worm. De vrouwelijke tegenhanger is de reegeit, zij heeft geen gewei.

Dit reebokje is vermoedelijk zo'n 3 à 4 jaar, schat de voorzitter van Vereniging het Ree. Dat is te zien aan de grootte van het gewei.