Rivierengebied

Deze vrouwen fotograferen ongevraagd je poes

TIEL - Kat in 't bakkie zou je zeggen: een leuk kiekje maken van katten die achter het raam liggen. Maar als je het aan kattenfotografen Jantine Pieterson en Hanneke Velders vraagt, valt dat nog niet mee. Samen zijn ze oprichters van Facebookgroep 'Raamkatten van Tiel' en met zo'n 300 stadsgenoten zijn ze regelmatig in de benen om menig luierende poes vast te leggen op de gevoelige plaat.
Volgens de Tielenaren is hun woonplaats een echte kattenstad. Zo hebben ze de CopyCat, een kunstenaar die, à la Banksy, de stad versiert met kleine zwart-witte katjes. Het ontbrak nog aan een Facebookgroep als deze. Hanneke volgde de 'Raamkatten van Utrecht' al een tijdje online. Toen zij op een gegeven moment een foto maakte van de raamkatten van Jantine, begon daarmee 2021 deze Facebookgroep.
Aanvankelijk waren vooral Jantine en Hanneke zelf ijverig in de weer voor een handjevol leden. Inmiddels hebben zich meer mensen aangesloten bij de groep. Na een artikel van De Gelderlander over de Facebookgroep, is de populariteit nog harder gegroeid. Het ledenaantal is verdubbeld, waardoor de teller nu op 300 staat.

Spelregels

Hoewel de dames blij zijn met de nieuwe aanwas, willen ze de spelregels wel voor eens en voor altijd duidelijk maken. Want, zo zeggen ze lachend: "We storen ons er mateloos aan". De regels luiden:
  • De kat moet levend zijn. "En nee, het is niet zo dat er foto's van opgebaarde katten geplaatst worden, maar we bedoelen dat schilderijtjes, beeldjes en ander kattenprullaria niet tellen."
  • De foto moet geschoten zijn in een Tielse straat.
  • De foto dient genomen te worden vanaf de straatkant en de kat, die moet áchter het raam zitten.
Omwille van de privacy is het ook niet de bedoeling dat de huisnummers of herkenbaar interieur binnen de kaders vallen. Want het levert wel eens scheve gezichten op als je huizen staat te fotograferen. "Zo maakte ik ooit een foto van een huis waar verbouwd werd. De bewoner kwam toen wel wat verbaasd naar buiten. Maar toen ik het uitlegde was het allemaal in orde".
Overigens houden ze aan dit soort ontmoetingen ook vaak nieuwe leden over.

Kattenliefhebbers

Ondanks dat de vriendinnen grote hoeveelheden katten fotograferen en het huis van Hanneke vol staat met katten beeldjes, bordjes en schilderijtjes - vinden de dames zichzelf géén kattenvrouwtjes. Daar zijn ze heel stellig in. "De definitie van een kattenvrouwtje is een krom oud dametje, met een rok, een knotje en zo'n 20 katten... Dat zijn wij niet. Wij zijn kattenliefhebbers!"
Bekijk hier het gesprek dat Klaas Drupsteen vrijdag met de dames voerde in De Week van Gelderland:
Tiel is een kattenstad