Stedendriehoek

Nog nooit werd er bij deze fabriek gestaakt, maar 'nu is de maat vol'

FNV-bestuurder Margreet Pasman.
FNV-bestuurder Margreet Pasman. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Voor het eerst in de 125-jarige geschiedenis staken werknemers van verffabriek Royal Talens in Apeldoorn. Werknemers leggen minstens 24 uur het werk neer, omdat zij meer loon willen en mee willen praten over de pensioenregeling.
De staking bij het bedrijf dat in 1899 is opgericht begon woensdagochtend om 7.30 uur. Margreet Pasman, bestuurder FNV Procesindustrie: "In coronatijd heeft het bedrijf grote winsten gemaakt en gaf het niets terug aan het personeel. Doordat het loon in die jaren niet is meegestegen met de prijzen in de winkels, kunnen werknemers steeds lastiger rondkomen. Het wordt tijd dat dit wordt rechtgetrokken."

'De werkgever reageert niet'

"De cao-onderhandelingen zijn vastgelopen. De werkgever reageert niet. Dan blijft het stakingsmiddel over. De maat is echt vol", zegt Pasman. "De werknemers lopen fors achter en hebben recht op meer loon. De mensen zijn het ook beu hoe de communicatie gaat binnen de organisatie. Het is respectloos hoe zij worden behandeld. De werknemers voelen zich niet gewaardeerd."
Vakbond FNV eist 10,7 procent loonsverhoging en 100 euro bruto per maand erbij, voor een cao voor een periode van een jaar. Verder wil de vakbond dat de lonen voortaan meestijgen met de inflatie. Vakbond CNV wil een loonsverhoging van 416,42 euro per maand. De bonden vinden bovendien dat afspraken over de pensioenen aan de onderhandelingstafel gemaakt moeten worden. "Als de werkgever met een goed bod komt, gaan wij weer aan tafel", benadrukt de FNV-bestuurder.

Directie vindt staking onbegrijpelijk

"Wij vinden de staking jammer, onbegrijpelijk in de zin van de aanbieding die we gedaan hebben. Per december vorig jaar 225 euro bruto erbij en per 1 oktober 3 procent erbij, voor een periode van 15 maanden. Dat is afhankelijk van de loonschaal 10 tot 12 procent erbij", reageert een woordvoerder van Talens. "We snappen niet dat de looneisen zo absurd hoog zijn. Wij vinden dat wij een nette aanbieding hebben gedaan. Wij bieden het maximale aan wat wij als bedrijf kunnen dragen."
"We zijn een klein bedrijf met 218 medewerkers, waarvan er 60 à 70 uit de fabriek en distributiecentrum staken", zegt de woordvoerder. "De bomen groeien niet tot in de hemel en ook bij Talens niet. Het is niet waar dat er veel winst wordt gedraaid. Wij vinden het niet de taak van de werkgevers om te compenseren als het om inflatie gaat, niet volledig in ieder geval."

'Personeel kan al aan de pensioentafel'

"De stakers willen ook aan de pensioentafel. Maar dit kan al, sinds 1991 kunnen ze al meepraten de OR, de vakbonden en een externe adviseur. Maar ze willen het vetorecht, daar zijn wij op tegen. We willen voorkomen dat de vakbonden daarmee aan de wandel gaan", aldus de woordvoerder van Talens.
FNV-bestuurder Pasman wijst erop dat het bod van het bedrijf voor een periode van 15 maanden is, terwijl de eis van de FNV voor een periode van 12 maanden is. Daardoor is het bod van Talens volgens haar duidelijk lager dan de eis van de bond.