Achterhoek

Viaduct nu officieel vernoemd naar gesneuvelde Achterhoekse militair Jos (21)

Het bord met de naam van de omgekomen militair wordt tijdens de naamgevingsceremonie officieel onthuld.
Het bord met de naam van de omgekomen militair wordt tijdens de naamgevingsceremonie officieel onthuld. © Omroep Gelderland
BORCULO - Oplettende automobilisten hebben het bord misschien al gezien. Na de naamgevingsceremonie is het officieel. Het viaduct in de Batendijk over de Rondweg in Borculo heet nu officieel 'Soldaat der 1e klasse Jos ten Brinke'. Jos kwam niet thuis van zijn uitzendmissie in Afghanistan.
Op zondagmiddag in 2008 was soldaat eerste klasse Jos ten Brinke onderweg met vijf andere collega's. Toen de pantserwagen reed op een bermbom. De explosie werd de 21-jarige Rekkenaar fataal. Hij overleed op 7 september 2008 te Qudus in Uruzgan (Afghanistan).

'Vrijheid is niet vanzelfsprekend'

Ten Brinke was 1 van 25 Nederlandse militairen die om het leven kwamem bij de NAVO-missie in Afghanistan. Die missie duurde van 2002 tot 2021. Het landelijke Veteranen Platform besloot in 2020 om in samenwerking met Defensie overal in het land bruggen, viaducten en ecoducten te vernoemen naar militairen die sinds 1960 gesneuveld zijn bij vredesoperaties.
In Gelderland zijn er zes andere viaducten en bruggen die naam van een omgekomen militair dragen. De brug bij Hedel draagt sinds 2022 de naam van de Prinses Irene Brigade.

Grootste offer

"Eén van de doelstellingen is om het Nederlandse volk erop te attenderen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is", zegt Luitenant-generaal b.d. Hans van Griensven als voorzitter van het Veteranen Platform. "En dat vele militairen hiervoor het grootste offer hebben gebracht om die vrijheid voor ons te betalen."
In de video zie je hoe een impressie van de naamgevingsceremonie. De naamgeving is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de Ministeries van Defensie en van Infrastructuur en Waterstaat, het Veteranen Platform en de Provincie Gelderland.
Overleden militair vereeuwigd