Achterhoek

18 graden en zon, breken we een hitterecord?

Het wordt deze week prima weer om een terrasje te pakken.
Het wordt deze week prima weer om een terrasje te pakken. © ANP
De afgelopen dagen was er weinig kleur te bekennen onder de grauwe hemel. Maar daar komt verandering in. "Het wordt terrasweer", weet weerman Johnny Willemsen van Weerplaza. We kunnen zelfs een hitterecord breken. Grijp je kans, want het duurt maar even.
De temperatuur gaat de lift in, weten ze bij Weerplaza. Op donderdag breekt het zonnetje door en het blijft bovenal droog. Het wordt de eerste dag van het jaar waarop je in de namiddag zonder jas op het terras kunt zitten, vermoedt weerman Willemsen. De temperatuur stijgt donderdag tot wel 18 graden in het zuiden, richting de Achterhoek. Het is windstil en zonnig.

Eendagsvlieg

Toch is het lenteweer op donderdag helaas een eendagsvlieg. In de nacht van vrijdag evenals het weekend kunnen we weer op buien rekenen. Wel blijven we dik in de dubbele cijfers met temperaturen van 12 tot 14 graden.

Nieuw hitterecord?

Het wordt donderdag buitengewoon warm, weet de weerman, die na werk zelf het terras op gaat. Toch is het nog de vraag of we het hitterecord gaan breken. Deze staat op precies 33 jaar geleden - op 14 maart 1991 in Hupsel - gemeten bij het KNMI-weerstation in de Achterhoek. Toen werd een temperatuur van 18,5 graden gemeten. "Het wordt spannend. We gaan ergens in de 18 graden uitkomen."

Steeds vaker hitterecords

Dat is uitzonderlijk warm voor maart. "Dit is een uitschieter vanwege warme lucht uit het zuiden. Normaal is het een graad of 10", weet de weerman. "We merken dat hitterecords de afgelopen paar jaar wel 7 à 8 keer vaker voorkomen dan kouderecords. Dit betekent dat we merken dat het klimaat opwarmt."