Rijk van Nijmegen

Wat doe je als de plek waar je afspreekt geen naam heeft?

Fort Oost: 'Omdat het klimtoestel een beetje op een fort lijkt'
Fort Oost: 'Omdat het klimtoestel een beetje op een fort lijkt'
NIJMEGEN - Speeltuintjes zonder naam zijn stom. Dat vindt in ieder geval een jongetje van 8 uit Nijmegen. Want waar spreek je dan af? Bij de dikke boom? Op de hoek van die-en-die-straat? Dat is precies waar hij zich blauw aan ergerde. En dus bedacht hij een plan.
Julia en Iker trekken in Nijmegen een doek van het bordje. Daar staat de nieuwe naam van hun speeltuin op: Fort Oost. Het was een feestelijke aangelegenheid met een wethouder, een lentezonnetje, ranja en spekkies.

Saaie mond vol

Dat de plek nu een naam heeft komt door de 8-jarige Iker van Meel. Die organiseerde een wedstrijd wie de mooiste naam kon bedenken. Want hij vond het maar stom dat als hij met zijn vriendjes wilde afspreken hij zo een beetje moest omschrijven waar dan precies. Hij zei dan: het speeltuintje naast het voetbalveldje. "Dat vind ik veel te lang", stelt Iker onomwonden.
De wethouder die het bordje regelde, Jean Paul Broeren, snapt ook wel dat ‘het speeltuintje naast het voetbalveldje’ wel een hele saaie mond vol is. "Dat is ook wel lang. Ze willen graag met elkaar afspreken. En dat is wat we ook graag willen, dat ze naar buiten gaan allemaal. En als ze dan een leuke naam bedenken voor de plek waar ze samen kunnen afspreken, ja dat is helemaal geweldig natuurlijk."

Goud voor Julia

Er zijn meer dan zestig namen bedacht die zijn ingestuurd voor de wedstrijd. De woeste speeltuin, Speeltuin Wegvandatscherm, Zandkasteeltje, De Stuiterbal van Hengstdal, Wiplala en Het Apenhofje … om er maar een paar te noemen.
Maar de 5-jarige Julia Gielink kreeg uiteindelijk de glimmende gouden medaille omgehangen, want zij is de bedenker van de winnende naam: "Fort Oost", zegt ze terwijl ze op een groot klimtoestel zit. "Omdat dit een beetje op een fort lijkt."
En het enorme speeltoestel waar Julia op zit lijkt inderdaad op een fort én staat in Nijmegen-Oost. Het heeft onder meer een glijbaan, waar ook de wethouder maar geen genoeg van kan krijgen. En Iker? Die kan voortoon lekker makkelijk in de speeltuin afspreken met zijn vriendjes: "Zullen we naar Fort Oost?"
Hier kun je zien hoe Fort Oost eruit ziet:
Een feest met een wethouder, een lentezonnetje, ranja en spekkies