Noord-Veluwe

Voorlopig geen rechtszaak tegen gemeente over komst asielzoekers in hotel

Het hotel in Epe.
Het hotel in Epe. © Google Maps
EPE - De rechtszaak van vijftig omwonenden tegen de gemeente Epe over de komst van honderden asielzoekers in een hotel gaat woensdag niet door. Dat meldt de rechtbank. Het kort geding is voorlopig uitgesteld.
Afgelopen donderdag vonden omwonenden een brief in de brievenbus. Vanaf dinsdag zou het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gefaseerd maximaal 276 asielzoekers onderbrengen in een Fletcher hotel aan de Dellenweg. Het bericht van de gemeente viel de buurtbewoners rauw op hun dak.
De bewoners wilden de gemeente voor de rechter slepen, omdat de gemeente 'onrechtmatig gehandeld’ heeft door de opvang toe te staan zonder dat daarvoor een vergunning is verleend. “Er is onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de omgeving”, zei Suzanne Buitenkamp van ECHT Advocatuur eerder.
De gemeente Epe liet maandagavond weten de komst van de asielzoekers uit te stellen. "Er komt pas noodopvang in het hotel als er een vergunning is verleend. Gezien de maatschappelijke onrust die is ontstaan, heeft het college van burgemeester en wethouders dit besluit vanmiddag genomen", staat in een schriftelijk bericht. Het COA verwacht dat die vergunning op korte termijn wordt aangevraagd.