Arnhem en omstreken

Kamervragen over verwaarloosde zorg voor getraumatiseerde Renny: 'Mensonterend'

Links Renny Liet, rechts SP-Kamerlid Sarah Dobbe.
Links Renny Liet, rechts SP-Kamerlid Sarah Dobbe. © Omroep Gelderland/ANP
ARNHEM - De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister naar aanleiding van de berichtgeving van Omroep Gelderland over de verwaarloosde omstandigheden waarin de 31-jarige Renny Liet in zijn zorgwoning in Arnhem woont. "Mensonterend", constateert Kamerlid Sarah Dobbe na het zien van de beelden. Ook de gemeenteraad gaat er deze week direct over spreken.
Renny is afhankelijk van de zorginstelling voor zijn huis en zorg, maar krijgt beide niet en wordt verwaarloosd, ziet Dobbe. "Dit zou echt niet mogen gebeuren of voorkomen. Wat vreselijk dit."
Dobbe wil dan ook van minister Conny Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten hoe het kan dat een cliënt jarenlang in slechte omstandigheden leeft en geen goede zorg krijgt. Terwijl al in 2019 is geconstateerd dat Renny in nood was en ‘langzaam afglijdt naar de vergetelheid’.

Renny werd geboren als drugsbaby van een heroïneverslaafde moeder. Na een turbulent leven in pleeggezinnen en meerdere zorginstellingen, verblijft hij de afgelopen jaren bij Het Dorp in Arnhem van zorginstelling Siza. Daar leeft hij onder totaal verwaarloosde omstandigheden. Zijn omgeving trok bij Omroep Gelderland aan de bel, als laatste hoop op verandering.

Dobbe vraagt de minister onder meer of er meer situaties bekend zijn als die van Renny en wil weten wat zij eraan gaat doen om ervoor te zorgen dat deze niet meer voor kunnen komen.
Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA schrikt van de beelden van de leefomstandigheden van Renny. "Heftig dit zeg. Bizar dat het zover is gekomen."

'Nooit een reden voor verwaarlozing'

En ook de Arnhemse gemeenteraad trekt zich de zaak Renny aan. ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede stelt woensdag mondelinge vragen aan wethouder Marco van der Wel. "Onacceptabel dat er al maanden niet bij hem is schoongemaakt", vindt Nede. "Hygiëne is een recht. Het feit dat het moeilijk is om exact passende zorg te vinden, mag nooit een reden zijn voor verwaarlozing."
"Dieptriest", ziet ook Marjan van Munster (PvdA). "Iedereen verdient liefdevolle zorg en hier wordt zelfs het absolute minimum niet gehaald." Volgens Munster gebeurt het te vaak dat mensen niet de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. "Dit is er een schrijnend voorbeeld van." Het raadslid wil de wethouder op deze situatie wijzen. "In Arnhem doen we namelijk alles wat we kunnen om mensen te ondersteunen."

'Neiging om arm om hem heen te slaan'

VVD'er Steffenie Pape vindt de situatie van Renny 'ongelooflijk verdrietig en treurig'. "Ik zie hem regelmatig in de stad. Je krijgt dan de neiging om een arm om hem heen te slaan." Pape zegt zich er bewust van te zijn dat er een groep is waarvoor goede zorg heel moeilijk te realiseren is. "Dat is echt afschuwelijk en moeten we niet accepteren."
Als de oplossing er was, had deze jongen niet in de shit gezeten
VVD-fractievoorzitter- Steffenie Pape
Tegelijk ziet Pape dat er problemen zijn die je niet zomaar op kunt lossen. "Als de oplossing er was, had deze jongen niet in de shit gezeten. Maar we moeten onze ogen er niet voor sluiten en in contact blijven met de deskundigen. Als er vanuit hen een hulpvraag komt, moeten we daarnaar kijken."
Kijk hier naar de verwaarloosde situatie waarin Renny verkeert:
Getraumatiseerde Renny wordt verwaarloosd in zorginstelling.
Wilt u reageren op dit artikel of heeft u nog tips? Mail de verslaggever op: hveth@gld.nl