Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Met deze nieuwe werkwijze worden scheidingen sneller geregeld

Het Paleis van Justitie in Arnhem.
Het Paleis van Justitie in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Echtscheidings- of alimentatierechtszaken kunnen soms lang voortslepen. De rechtbank Gelderland zegt met een nieuwe aanpak zaken veel sneller en meer passend te kunnen afhandelen. Sinds vorig jaar zomer liep er een proef met betrekking tot deze familiezaken. De rechtbank Gelderland is zo enthousiast over de uitkomsten van die proef, dat de werkwijze vanaf begin deze maand in de rechtbanken in Arnhem en Zutphen wordt toegepast.
Tijdens de proef zorgden de rechters ervoor dat ze al in een heel vroeg stadium alle zakelijke informatie die ze nodig hadden om een beslissing te kunnen nemen hadden opgevraagd, vertelt persrechter Mark Rietveld. "Dat ging heel simpel met een mailtje en dat gebeurde voordat de zaken in de rechtbank behandeld zouden worden."
Tot voor kort kwam het namelijk heel vaak voor dat niet alle stukken voor de rechtszitting werden aangeleverd door de procederende partijen. Daardoor liepen de rechtszaken soms maanden vertraging op.

'Veel aan je hoofd'

"Je moet dan bijvoorbeeld denken aan loonstroken, of stukken hoe onderling bezit verdeeld moet worden."
Hoe kan het dat dergelijke stukken niet op tijd aangeleverd worden, kun je je afvragen. "Bij een echtscheiding heb je wel heel veel aan je hoofd," aldus de persrechter. "En dan schiet er natuurlijk wel eens wat bij in."
Als ontbrekende stukken zijn opgevraagd en alles goed op een rij staat, kan de rechtbank sneller een beslissing nemen. "Dat is vooral belangrijk als er kinderen betrokken zijn. We kijken naar wat de zaak, de partijen en andere betrokkenen nodig hebben", aldus de rechtbank. "Met deze regie op familiezaken, kunnen we vooraf aangeven wat we precies op zitting gaan bespreken en waarover partijen nog wat kunnen zeggen. Dat maakt het duidelijker en dus voorspelbaar."

Tijdwinst

In de proef keek de regierechter hoe een familiezaak sneller kon. Is het bijvoorbeeld nodig om een zitting in te plannen of kan die ook schriftelijk worden behandeld? "De pilot heeft opgeleverd dat er vijfenvijftig zaken schriftelijk werden afgedaan. Mensen hoefden niet meer naar de rechtbank te te komen. Dat betekent dat de rechtbank plek had voor vijfenvijftig andere zaken. Dat is één rechter met een hele week zitting", aldus Mark Rietveld.
Uiteraard gebeurde het schriftelijk afhandelen van een zaak altijd pas na instemming van de partijen. In Gelderland zijn jaarlijks tussen de duizend en vijftienhonderd echtscheidingszaken met verdeling en alimentatie waar deze nieuwe werkwijze op toegepast kan worden.