Noord-Veluwe

Zusjes uit boekwinkelfamilie verheugen zich op Boekenweek

De zusjes hebben zin in de Boekenweek
De zusjes hebben zin in de Boekenweek © Omroep Gelderland
ERMELO - Elk jaar worden Nederlanders aangemoedigd om de boekwinkel binnen te stappen voor de Boekenweek, een viering van het geschreven woord met een uniek thema. Dit jaar draait alles om 'Bij ons in de familie'. In een gezellige boekwinkel staan twee zussen, Elise en Marieke Walinga, klaar om families de komende week te verwelkomen in hun boekenwinkel die zij al generaties doorgeven.
"Bij ons in de familie. Als je dan ergens moet zijn, dan is het hier", zegt derde generatie boekhandelaar Marieke Walinga. Hun grootvader is tachtig jaar geleden de winkel begonnen. Sindsdien is de winkel al doorgegeven van vader op zoon en van hem naar zijn twee dochters. "In 1945 startte onze opa de winkel. Op zijn fiets met houten wielen reed hij helemaal van Ermelo naar Amsterdam om de eerste boeken op te halen", legt Elise uit. "Dat fietsen doen we tegenwoordig niet meer. Dat gaat nu digitaal." Toch is de passie voor boeken altijd het zelfde gebleven.

Derde generatie

De liefde voor boeken begint bij de zussen al van kinds af aan. "Ik heb hier als klein kind op kantoor in de box gelegen", vertelt Marieke. "Je groeit er in op. Onze ouders hadden het thuis ook altijd over de zaak. Wij kenden niks anders dan de liefde voor lezen." Tegelijkertijd is dat volgens haar geen garantie. "Het moet je ook liggen." Toch wist zij niet altijd of ze dit wel wilde doen. Daarom heeft ze eerst andere studies gevolgd.
Elise wist al wel vroeg dat ze de winkel van haar ouders wilde overnemen. Toen ze in een drukke zomer gevraagd werd om te helpen, stak ze gelijk de handen uit de mouwen. Na die zomer is ze er wel een tijdje tussenuit geweest. "Ik ben in Amsterdam een studie gaan volgen die mij leerde hoe ik een winkel moest runnen. Toen ik hiermee klaar was heb ik gewacht tot Marieke ook mee wilde doen. Zonder haar had ik het niet gewild."
De boekenwinkel lijkt aan de voorkant klein, maar is toch heel lang en heeft een aantal 'verborgen' halletjes en hoekjes. "Het is een grote winkel en dat had ik niet alleen gekund. Onze moeder zei ook: 'Het heet niet voor niets 'detailhandel', er is zo veel om op te letten."

Ook wel eens ruzie

Dat het de zussen goed afgaat om samen de boekenwinkel te runnen, is wel duidelijk. "We kennen elkaar natuurlijk al heel lang en we zijn samen opgegroeid. Je weet precies wat je aan elkaar hebt en vaak zegt één blik al genoeg om te weten wat de ander bedoelt", zegt Elise. Toch botst het heel af en toe wel. "Uiteraard heb ik wel eens ruzie met mijn zus, maar dat hoort er ook bij. Het komt ook altijd wel weer goed."

Verbonden door boeken

De Boekenweek is een bijzondere periode voor boekhandelaren. "Je probeert dan toch weer even iets extra's te doen voor je klanten, maar de kern blijft natuurlijk die boeken. Hoe mooi is het als je die met elkaar kan delen", vertelt Marieke. Zelf geeft ze de liefde voor lezen ook weer door aan haar kinderen. "Tijdens het voorlezen van mijn kinderen ontdekte ik weer hoe prachtig het is om te zien wat lezen met iemand kan doen. De verhalen die je meekrijgt, daar kan je zo veel van leren."
Elise is het daarmee eens. "Ik heb passie voor wat boeken voor een mens kunnen betekenen. Het is gezond voor je hersenen. Net zoals dat een appel lekker en gezond is, is lezen leuk en goed voor je ontwikkeling."

Bij ons in de familie

Familie is een rijk thema, zo zegt Lisanne Mom, woordvoerster van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). "Het is een veel beschreven thema in allerlei verhalen."

Een tijd lang had het CPNB dit onderwerp al op het vizier. "Nu we het samen met een auteursfamilie konden rondmaken, moest dit natuurlijk het thema van deze Boekenweek worden." De timing was ook niet toevallig. “Er is al zo veel narigheid in de wereld. Er is verdriet en verdeeldheid. Boeken kunnen families bij elkaar brengen door de activiteiten eromheen.” Zo stelt Mom voor dat je bijvoorbeeld kan praten over de thema's die voorkomen uit een boek, “of nog beter: samen een boek lezen en het er dan over hebben.”

Voor veel mensen is de Boekenweek het moment om, al dan niet weer, te beginnen met lezen. "Er wordt meer aandacht besteed aan lezen en dat zet mensen weer aan om daadwerkelijk een boek op te pakken. Lezen krijgt weer een frisse start", aldus Mom.