Stedendriehoek

Yurdakul gaat koning vertellen hoe blij ze is met haar nieuwe droger

ZUTPHEN - Er zijn waarschijnlijk weinig mensen zo blij met een wasdroger als Yurdakul Çakistan. Als longkankerpatiënt leverde het laten drogen van haar was haar regelmatig benauwde momenten op. De Stichting Urgente Noden, die sinds kort een afdeling heeft in Zutphen, schoot haar te hulp.
Een wasje draaien en het daarna laten drogen op een wasrek: niks bijzonders, zou je denken, maar voor Yurdakul is het allesbehalve prettig. Haar longen raken geïrriteerd door de hoge luchtvochtigheid, waardoor ze amper genoeg adem heeft om naar de toilet te lopen. "Een wasdroger zou de oplossing zijn, maar voor mensen met een minimuminkomen is een droger aanschaffen best veel geld", vertelt haar zus Nermin.

Noodsituatie

Maandenlang sparen in de hoop dat ze er in de toekomst eentje kan kopen, is voor Yurdakul niet wenselijk. "Haar gezondheid gaat steeds verder achteruit", zegt Nermin, die de hulp inschakelde van Stichting Urgente Noden Zutphen (SUN). Deze landelijke stichting is sinds begin dit jaar actief in Zutphen en Warnsveld.
Twintig mensen klopten er sindsdien al aan. "Dat is toch aanzienlijk, want het gaat om twintig mensen die urgent nood hebben", zegt Wilma Luchies. De organisatie biedt noodhulp, meestal in natura, maar soms ook financieel, als mensen zelf niet de middelen hebben om een noodsituatie op te vangen. "We kunnen geen armoede oplossen, maar wel nood oplossen en met die nood iets doorbreken."
De situaties zijn vaak schrijnend, zegt Luchies. "Iemand die net een woning had maar geen geld voor de inrichting, een ingreep bij de tandarts die echt moest gebeuren en er waren ook mensen die aanklopten omdat ze geen geld meer hadden om eten te halen."

Hulp vragen

De snelheid waarmee hulp kan worden geboden - soms binnen 48 uur - is volgens Ilona Snijders van de gemeente Zutphen uitzonderlijk. "Zo kan je heel snel schakelen en nog meer voor de inwoners doen. Ik heb zelfs een huilend iemand gesproken, iemand die zo blij was met de hulp."
Als inwoner kun je niet direct aankloppen bij SUN. Alleen hulp- of dienstverleners, zoals in dit geval Ilona, kunnen aanvragen indienen voor inwoners die nergens anders meer terecht kunnen. "Naast een droger is er ook een fiets geregeld, een factuur voor een dierenarts betaald en is er een slaapmatje aangeschaft voor een kind met epileptische aanvallen."
De aanvraag van Yurdakul, die naast longkanker ook aan COPD lijdt, is ondertussen geaccepteerd. "Heel mooi, ik ben heel blij met de droger." Haar zus legt uit dat ze met een hulpvraag als deze nergens anders terecht kon. "Je hebt wel allerlei regelingen van de gemeente, maar dat geldt niet voor dit soort situaties."

Link met koningshuis

Landelijk is de Stichting Urgente Noden actief in honderd gemeenten. Dit jaar viert ze haar 110-jarig jubileum. Koning Willem-Alexander brengt daarom dinsdag een werkbezoek aan Zutphen. Yurdakul en haar zus zijn er ook bij. "Heel spannend, ik ken hem alleen van TV. Wie ontmoet nou de koning? Heel bijzonder!"
In 1914 richtte koningin Wilhelmina de rechtsvoorganger van SUN Nederland op: het Koninklijk Nationaal Comité. Deze organisatie had als doel om individuele noodsituaties snel op te pakken en lokale steuncomités te bundelen en ondersteunen.
Wasdroger biedt uitkomst voor longkankerpatiënt Yurdakul