Rijk van Nijmegen

Brenda ruilt haar bureau in voor de operatietafel

Links Brenda Ermers.
Links Brenda Ermers. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Regelmatig houden ziekenhuizen open dagen om personeel voor haar operatiekamers aan te trekken. Zo ook het CWZ in Nijmegen. Brenda Ermers is één van de tientallen bezoekers, die graag een baan zou willen waarbij ze assisteren mag tijdens operaties.
Brenda werkt nu nog op het secretariaat van de afdeling gynaecologie in het CWZ. "Ik zorg er vooral voor dat de declaraties goed afgehandeld worden." Ze bezoekt deze zaterdag de open dag in de operatiekamers om te kijken of de functie van operatieassistent iets voor haar is. "Ik wil meer in de zorg zelf."

Wachtlijsten

Ziekenhuizen zien dat in de toekomst het tekort aan operatieassistenten toe gaat nemen. De open dagen moeten mensen enthousiast maken voor het vak en dus voor de opleiding die 2,5 jaar duurt. Wachtlijsten voor operaties zijn er nu al. "Er is een landelijk en een regionaal tekort aan operatieassistenten", zegt Thamara Pothof, hoofd OK van het CWZ. "Er is een wachtlijst, maar die is er altijd geweest voor mensen die geopereerd gaan worden, maar die wachtlijst is nu niet onoverkomelijk."

'Nog leuker dan ik had verwacht'

Brenda ziet op haar huidige afdeling de effecten van het tekort aan operatieassistenten. "Ik werk voor de gynaecologen, en ik zie dat er regelmatig operaties worden 'teruggeven' door gebrek aan personeel. Daardoor lopen de wachtlijsten weer op."
Ondertussen heeft Brenda haar ogen uitgekeken. Ze mocht zelfs een operatieschort en handschoenen aantrekken én een kijkoperatie op een dummy uitvoeren. Gaat ze dit vaker doen? "Het is nog leuker dan ik verwacht had, dus ik denk ik mij zo snel mogelijk ga aanmelden voor de opleiding."