Achterhoek / Stedendriehoek

Man die organist dreigde te vermoorden volledig ontoerekeningsvatbaar

De Lambertikerk in Zelhem.
De Lambertikerk in Zelhem. © Jesper Peeters
ZELHEM - De man die in augustus vorig jaar de organist van de Lambertikerk in Zelhem dreigde te vermoorden, is door de rechtbank volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Wel is hij schuldig bevonden aan poging tot doodslag.
De veroordeelde, een man van 36 uit 's-Heerenberg, klom op een zomeravond in augustus via de balustrade naar het orgel in Zelhem. Daar mishandelde hij organist Jan, die op dat moment achter het orgel zat. De organist werd in het gezicht getrapt en aan zijn oor getrokken. Hij liep diverse botbreuken op. "Ik ga jou naar beneden flikkeren, jij moet dood", zei de verdachte toen.
Een psychiater heeft geconcludeerd dat de man aan een psychotische stoornis lijdt en de verbinding met de werkelijkheid kwijt is. De man zag het slachtoffer aan voor de duivel en meende zelf God te zijn.
De balustrade waar de verdachte de organist vanaf wilde gooien.
De balustrade waar de verdachte de organist vanaf wilde gooien. © Omroep Gelderland

Veel impact op organist

De organist wist in augustus te ontkomen doordat hij 112 kon bellen. Hij liep wel een gebroken neus, gebroken oogkas en een bloeduitstorting in het linkeroor op. Hij vreesde voor zijn leven en had over zijn hele lichaam blauwe plekken. "Dat er sprake is van een willekeurig slachtoffer, dat de man handelde vanuit een psychose en dat de man het vreselijk vindt wat hij de organist heeft aangedaan, maakt de heftigheid van de feiten en de impact daarvan op het slachtoffer en zijn familie niet anders", luidt het rechtbankrapport.

Tweede keer

De verdachte heeft een lang verleden van psychiatrische opnames en alcoholproblematiek. Opmerkelijk genoeg beging de man uit 's-Heerenberg in 2011 eenzelfde soort vergrijp: hij mishandelde toen een verpleger. Ook toen dacht hij dat hij God was en de wereld moest redden. Hij kreeg destijds geen straf, omdat hij ontoerekeningsvatbaar was.

Tbs

Een psycholoog en de psychiater adviseerden om tbs met voorwaarden op te leggen. De reclassering adviseerde verschillende voorwaarden waar de man zich aan zou moeten houden. "De man is gemotiveerd voor de behandeling en heeft zich bereid verklaard zich aan de voorwaarden te houden", schrijft de rechtbank, die de adviezen van de deskundigen overneemt.
De man moet zich onder andere onder toezicht stellen van de reclassering, zich laten opnemen in een zorginstelling en zich laten behandelen. Hij wordt daarmee ontslagen van alle rechtsvervolging.
Hij moet de organist nog wel een schadevergoeding van 1500 euro betalen.