Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Duizend boeren in gesprek met Tweede Kamerleden

Zo'n duizend boeren zijn aanwezig.
Zo'n duizend boeren zijn aanwezig. © Omroep Gelderland
NIJKERK - Zo'n duizend boeren zijn in Nijkerk het gesprek met Tweede Kamerleden aangegaan. Dat gebeurt tijdens het landelijke Boerencongres. LTO, Belangenbehartiger voor boeren en tuinders, organiseert de bijeenkomst. Boeren vertellen wat er misgaat waardoor boerenbedrijven het hoofd niet boven water kunnen houden. En ze bieden oplossingen, die volgens hen haalbaar zijn.
Boeren komen volgens LTO in de knel door een opeenstapeling van regels uit Den Haag en Brussel. Afgelopen jaar hebben boeren zelf voorstellen gedaan bij regionale bijeenkomsten. Alle voorstellen zijn verzameld in een manifest dat LTO tijdens het boerencongres aan de Tweede Kamerleden geeft. Volgens de boeren is dit actieplan voor water-, bodem- en mineralenbeleid wel werkbaar.

'Onmogelijk om aan alle regels tegelijk te voldoen'

Veehouder Leonie de Jongh-Vernooij is voorzitter van de regio Betuwe van LTO-Oost: "Wat ik vooral tussen de oren wil krijgen bij de politici, is dat regels niet op zichzelf staan. De ene regel gaat over water, de volgende over verontreiniging van de bodem en een derde over de luchtkwaliteit. Bij ons boeren komt alles samen op dezelfde vierkante centimeter. En daar gaat het mis. Het is onderhand onmogelijk om te voldoen aan alle regels tegelijk Wat er nodig is, is een benadering waarin regels in samenhang bekeken worden."
Wim Brouwer uit Barneveld is veehouder en voorzitter LTO Noord-Gelderse vallei. Hij heeft zijn stallen in 2006 en 2017 aangepast aan nieuwe regels. Ondanks de investeringen, blijken de aanpassingen onvoldoende omdat de regels vervolgens opnieuw veranderde.

'Het maakt moedeloos'

"Het probleem voor boeren is dat de spelregels tijdens de wedstrijd worden veranderd", zegt Brouwer. "Dan kun je niet ondernemen. Wat je doet, lijkt nooit genoeg te zijn. Dat maakt moedeloos. Het boerencongres is voor ons een kans, om het eerlijke verhaal te blijven vertellen. Hoe het nu gaat is niet houdbaar. Daarom komen we zelf met oplossingen in het manifest."
Volgens Brouwer slaat de frustratie toe bij boeren, maar zijn ze desondanks strijdbaar. Hij ziet het boerencongres als een mooie kans. "Je staat 's ochtends op en als boer ben je dan meteen aan het werk. Privé en werk zijn een. Je bent en leeft je bedrijf. Je moet dus wel doorgaan en bereid blijven om te praten. Je moet de kansen blijven zien. En Tweede Kamerleden zijn onze gekozen volksvertegenwoordigers. Zij hebben ook een plicht om te luisteren naar wat we te zeggen hebben."